Kirpputoreista on tullut koko kansan ostospaikkoja

 

Joulu näkyy jo Paljekirppiksen ikkunassa. Kuva: Maaria Koskelo

Joulunalus on ollut kirpputoreilla perinteisesti hiljaista aikaa. Tämä on kuitenkin muuttumassa. Torstaisena aamuna viisitoista minuuttia avaamisajan jälkeen Järkikirppiksellä Oulun Raksilassa on jo vilinää. Viitisenkymmentä myyjää ja asiakasta ripustaa ja hypistelee vaatteita. Kaikki yli 300 pöytää ovat käytössä.

”Joulunaika on vilkastunut viime vuosina. Ihmiset käyvät kirpputorilla jouluostosten lomassa”, Järkikirppiksen yrittäjä Janne Hyvönen kertoo.

”Myöskään talouden muutokset eivät vaikuta enää selvästi. Käytetty tavara menee kaupaksi myös näin nousukaudella.”

Kirpputoreilla käymisestä on tullut valtavirtaa. Halpa hintataso ei enää ole ainoa tai edes suurin syy käytetyn tavaran ostamiseen. Hyllyjen välissä useat ihmiset kertovat, että ostavat lähes kaiken käytettynä ympäristösyistä. Rahan säästyminen on mukava lisähyöty.

”Ennen kirpputoreilta ostamiseen liittyi tietty leima. Harva halusi myöntää käyttävänsä jo valmiiksi käytettyjä vaatteita”, itselleen talvitakkia Järkikirppikseltä etsimään tullut mies miettii.

Tekijät vaihtuvat

Järkikirppiksen vilkkauteen vaikuttaa asenneilmapiirin muutoksen lisäksi uusi liiketila. Limingantullista muuton jälkeen kirpputorin ostavien asiakkaiden määrä on kolminkertaistunut. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 62 prosenttia.

Kaikilla ei mene yhtä hyvin. Keskustassa sijainnut Second Hand Store hakeutui konkurssiin tämän vuoden huhtikuussa. Myös Pelastusarmeija sulkee kolme myymäläänsä Oulussa vuoden loppuun mennessä.

Uusin tulija alalla on keväällä ovensa avannut Aasta Ööhön -kirpputori. Kaiken kaikkiaan Oulussa toimii tällä hetkellä kymmenkunta käytettyä tavaraa myyvää liikettä. Hyvösen mielestä määrä on hyvä.

”Jos alalle tulee uusi isompi toimija, sitten on taas vaikeaa.”

Joululahjoja kirpputorilta

Limingantullissa sijaitsevalla Paljekirppiksellä riittää myös kuhinaa. Kirpputori on  pitänyt pintansa alalla vuodesta 1983.

Kassalla asiakas varaa pöytää. Kaikki keskeiset pöydät ovat varattuja, joten vuokran ajankohta sovitaan myöhemmälle. 

Lahjojen ostaminen kirpputorilta jakaa mielipiteitä. Monet kokevat, etteivät kehtaa hankkia lahjaksi käytettyä, vaikka itselle kierrätetty tavara kelpaakin. Lapselleen joululahjaa etsivä nainen tunnistaa pohdinnat, mutta on eri mieltä.

”Ostan lähes kaikki joululahjat käytettynä. Yhdelle sukulaiselleni en ostaisi lahjaa kirpputorilta, koska en usko, että hän arvostaisi sitä.”

Hän kommentoi myös käyttämättömien tavaroiden hintoja kirpputoreilla.

”Hinnan täytyy olla alhaalla, vaikka tuote olisikin uusi tai uudenveroinen. Kukaan ei osta kirpparilta liian kallista!” 

Tammikuun puolella kirpputoreille alkaakin valua uutta tavaraa, kun epäonnistuneet joululahjat etsivät uusia omistajia.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*