Kirkasvalolamppu tarjoaa valoa sisäiseen pimeyteen

Kirkasvalolampusta voi olla apua muun muassa kaamosoireisiin. Kuva: Pexels

Keväisin ja kesäisin asiaa ei edes ajattele. Se on vain jokin haalea muisto jostain, josta on jälleen kerran selvitty ja jonka jälkeen uusi elämä alkaa. Aivan kuten yleensäkin kevättalvella käy, kun aurinko näyttäytyy ja vesi tipahtelee räystäistä. Kunnes pitkän ja valoisan ajan jälkeen koittaa taas lokakuu, ja kuin taikaiskusta harteille on laskettu näkymätön painopeitto.

Mieli on tylppä. Ajatuksesta on vaikea saada kiinni. Aloitekyky ja keskittymiskyky loistavat poissaolollaan. Kehoni on vallannut niin kokonaisvaltainen uupumus, että epäilen, että minulle on varmasti puhjennut jokin ilmeisen vakava sairaus. Kaapista tekisi mieli kauhoa naamariin kaikki herkut. Tai vähintäänkin ne, joiden nimessä esiintyy sana suklaa. Mikään ei tunnu auttavan.

On aika kaivaa kaapista viime syksynä ostamani kirkasvalolamppu. Olin kuullut kirkasvalohoidoista joskus aikaisemmin. Perinteiseen suomalaiseen tapaan ajattelin, että sen täytyy olla humpuukia ja taas joku markkinamiesten keksimä kikka, millä köyhää opiskelijaa koitetaan rahastaa. Minuun se ei varmaankaan edes tepsisi.

Kuitenkin päätin hankkia itselleni sellaisen, koska vuosittainen kaamosoireiluni oli selkeästi vaikuttamassa negatiivisella tavalla jo koulunkäyntiinikin. Sitä ostaessani en tehnyt vertailua ominaisuuksien, valotehon tai minkään muunkaan kriteerin pohjalta, paitsi hinnan. Opiskelijabudjetilla ei paljon valinnanvaraa ollut, joten ostokseni on sieltä edullisimmasta päästä. Luin tarkkaan käyttöohjeet ja jo alussa ihmettelin, että miten kukaan jaksaa aamulla pitää tabletin kokoista valolevyä kahdenkymmenen senttimetrin etäisyydellä kasvoista ja vieläpä vähintään kolmenkymmenen minuutin ajan. Aloitusannos ensimmäisen viikon ajalta oli sentään kolmasosan vähemmän suositellusta.

Ensimmäisenä päivänä huomasin, että ainakin yksi mainituista kirkasvalohoidon aloittamiseen liittyvistä mahdollisista negatiivisista vaikutuksista osui kohdalleni. Olin tuijottanut tuota koko huoneen kirkastavaa helvetinkonetta intensiivisesti vaaditun vähimmäismäärän eli kaksikymmentä minuuttia, ja olo tuntui sanalla sanoen todella virkeältä. Mutta niin tuntui särkykin. Se paikallistui molempien silmien taakse. Mietin jo, että mahtoi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta kun lampun virtanappia menen painamaan. Tuli ilta. Pahin särky oli jo hiipunut ja mietiskelin, että mihinkähän aikaan illasta valohoidon vaikutus alkaisi hiipumaan. Se hiipui joskus aamuyöstä, kun ensin olin pyörinyt tuntikausia sängyssä silmät selällään ja miettinyt, että eipä ollut kyllä minun juttuni tämä hoito.

Seuraavana aamuna kuitenkin kokeilin uudelleen vähentäen aloitusannosta kolmasosaan suositellusta. Sillä oli jo vaikutusta positiivisemmalla tavalla, eikä särkykään enää niin vaivannut. Viikon käytön jälkeen huomasin selkeästi yleisen vireystason kohentumisen, ja koulutyökin oli alkanut jo sujumaan entiseen malliin.

Kuluvana syksynä aloitin kirkasvalohoidon jo lokakuun alussa. Viimevuotisista alkukankeuksista viisastuneena, aloitusaltistus valolle pysyi tarpeeksi maltillisena, jotta aikaisemmin ilmenneet alun haitat jäivät kokonaan pois.

Suurimman haasteen kirkasvalohoidossa mielestäni muodostaa se, että toimiakseen laitetta täytyy käyttää pimeään aikaan säännöllisesti ja mielellään ennen aamukymmentä, jotta se ei vaikuttaisi seuraavan yön unensaantiin. Tämän yhtälön toteutumista vaikeuttaa esimerkiksi se, että välillä varsinkin viikonloppuisin on kiva nukkua pitempäänkin. Kirkasvalolampun käyttö vaatii sitä kuuluisaa itsekuria.

Tätä juttua kirjoittaessani ja kirkasvalohoitolaitteista kertovia esitteitä tutkiessani olen huomannut, että kalliimmissa malleissa löytyy valinnanvaraa niin valotehon, valon voimakkuuden säätömahdollisuuden, käyttöetäisyyden kuin muidenkin ominaisuuksien suhteen. Suuremmalla rahallisella panostuksella saa huomattavasti enemmän käyttömukavuutta esimerkiksi niin, että laitteen sijoituspaikka voi olla vaikka ruokapöydän toisella puolella tai että herätyskellona toimiva sarastusvalo herättää lempeästi pikkuhiljaa kirkastuen ja vaikkapa linnunliverrystä samalla soittaen.

Tiedustelin kirkasvalohoidon myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista myös terveyskeskuslääkäriltä, lääketieteen lisensiaatilta Janne Hastilta.

Kirkasvalolampun vaikutuksia

____________________________________________________________________________________________________________

  • ”Kirkasvalolamppu piristää sekä helpottaa kaamosoireita. Sen vaikutus perustuu siihen, että silmien altistuessa voimakkaalle valolle, vähenee aivojen käpyrauhasen tuottama melatoniini-hormonin määrä.”
  • ”Kirkasvalohoito tutkitusti ehkäisee myös vuorotyörasitusta sekä jet lag-oireita vuoden ympäri.”
  • ”Kirkasvalo saattaa alussa aiheuttaa silmien- tai päänsärkyä, mutta yleensä nämä oireet menevät ohi jo parin käyttökerran jälkeen.”
  • ”Kirkasvalohoidon on todettu toimivan muun muassa myös masennuksesta tai alzheimerin taudista kärsivien, sekä näkövammaisten potilaiden hoidossa. Näkövammaiset kärsivät vielä tutkitusti tavallista enemmän kaamosoireista.”
  • ”Viralliset kirkasvalolamput ovat sertifioituja. Niistä pitää löytyä lääkintälaitteen CE-merkintä ja nelinumeroinen koodi.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*