Kiimingin seurakunnassa halutaan edistää nuorten hyvinvointia

Elisa Hinkkala pitää työskentelystä nuorten kanssa. Kuva: Ilona Manninen

Kirkko on ollut tärkeä instituutio yhteiskunnassa jo vuosisatojen ajan. Se on ollut merkittävä tekijä yhteisöllisyyden ja solidaarisuuden edistämisessä sekä yksilöiden henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin tukemisessa. 

Kirkon nuorisotyöllä on monipuolinen rooli nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Sen toiminta tarjoaa nuorille paikan, jossa he voivat kokea yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Nuorille tarjotaan mahdollisuus osallistua monipuolisiin harrastuksiin, kuten musiikkiin, liikuntaan ja retkeilyyn. Rooli nuorten hyvinvoinnissa ulottuu myös henkiseen tukeen ja ohjaukseen.

”Olemme mukana lasten ja nuorten kehityksessä kaikissa ikävaiheissa ja pyrimme olemaan tukena sekä arjessa että vapaa-ajalla”, kertoo Kiimingin seurakunnassa nuorisotyönohjaajana työskentelevä Elisa Hinkkala.

Oulun tuomiokirkon pihalla sijaitseva muistomerkki. Kuva: Ilona Manninen

”Meillä on aina ovet auki jokaiselle nuorelle. Ei me koskaan ovella kysytä kuka olet, mihin uskot tai kuulutko kirkkoon. Meille jokainen on tervetullut sellaisena, kun on. Toivoisin, että nuoret uskaltaisivat rohkeasti tulla juttelemaan ja olemaan läsnä ilman ennakkoluuloja kirkon toimintaa tai seurakunnan työntekijöitä kohtaan”, Hinkkala lisää.

Nuorten vapaaehtoistyön merkityksellisyys

Monet seurakunnat tarjoavat erilaisia vapaaehtoistyömahdollisuuksia nuorille. Nuoret voivat osallistua esimerkiksi jumalanpalvelusten toteuttamiseen, toimia rippikoululeirin ohjaajina tai auttaa erilaisissa tapahtumissa.

Yhdeksi merkittävämmäksi kirkon työtoiminnaksi Hinkkala mainitsee rippikoulun, joka edelleen tavoittaa lähestulkoon sata prosenttia kaikista 15-vuotiaista.

Vapaaehtoistyö kirkossa voi tarjota nuorille monia hyötyjä. Se auttaa nuoria kehittämään muun muassa sosiaalisia taitoja kuten tiimityötaitoja, viestintä- ja johtamistaitoja. 

”Nuoret usein kehuvat sitä, että saavat vastuuta vapaaehtoistyössä”, Hinkkala kertoo.

Nuoret tarjoavat uusia näkökulmia ja ideoita seurakunnan toimintaan ja auttavat seurakuntia tavoittamaan nuoria paremmin. Nuorten aktiivinen osallistuminen seurakunnan toimintaan voi myös edistää seurakuntaa säilyttämään nuorten jäsentensä sitoutumisen ja kiinnostuksen toimintaan.

– Toivoisin, että meillä olisi yhä laajempaa yhdessä suunnittelua ja tekemistä nuorten kanssa ja nuorten oma ääni pääsisi vielä enemmän kuuluviin, Hinkkala sanoo.  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*