Kiertotalous – kestävämmän maailman takaaja

Teräs on maailman kierrätetyin materiaali. Kuva: Pixabay
Teräs on maailman kierrätetyin materiaali. Kuva: Pixabay

Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden ja materiaalien kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään.

Kiertotaloudella ehkäistään jätteen syntymistä kestävämmän maailman luomiseksi. Lisäksi siinä tuetaan kierrätystä edistävää suunnittelua ja kaikkien materiaalien uusiokäyttöä ja kierrätystä. Esimerkiksi terästuotteet edistävät kiertotalouden ydintavoitetta, sillä teräs voidaan aina käyttää uudelleen ilman, että sen laatu heikkenee.

Ajankohtaisuus

Merox on SSAB:n kokonaan omistama tytäryhtiö, jonka tehtävänä on optimoida teräksen valmistuksen ohessa tuotettavat materiaalit. Meroxin toimitusjohtaja Marko Mäkikyrön mukaan kierrättäminen on yrityksille erittäin tärkeää.

”Yritykset kiinnittävät huomiota kierrättämiseen siksi, koska asiakkaille on tärkeää, että otetaan huomioon ympäristö ja kestävä kehitys. Tälläisien asioiden huomioon ottaminen on ikään kuin osa sitä tuotetta”, Mäkikyrö kertoo.

Joillekkin materiaaleille on vaikeuksia löytää uusiokäyttöä, ja siksi sitä pidetään haastavana.

”Terästeollisuudessa on vuosikymmenien ajan tietyllä tavalla toteutettu kiertotaloutta, mutta on materiaaleja, jotka päätyvät kaatopaikalle. Materiaalit, joille löydetään teknis-taloudellista uusiokäyttöä on haastavaa”, Mäkikyrö toteaa.

Kierrätys terästeollisuudessa ja muissakin teollisuuksissa on kehittynyt.

”Jätteiden sivutuotteiden kierrätys on kehittynyt kovasti. Terästeollisuudessa hyödyntämisaste on parantunut”, Mäkikyrö sanoo.

 

Teräs kierrätetyin materiaali

Teräs on maailman kierrätetyin materiaali. Sitä kierrätetään enemmän kuin kaikkia muita kierrätettäviä materiaaleja yhteensä. Se on sataprosenttisesti kierrätettävää ja ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta sitä voidaan kierrättää loputtomasti ilman, että sen ominaisuudet tai suorituskyky heikkenevät.

Mäkikyrön mukaan suurinosa tuotannoista käytetään uudelleen.

”Nykyisin vain kuusi prosenttia tuotantomme jätteistä on sellaisia, joita ei voida hyödyntää jatkokäyttöön ja se päätyy kaatopaikalle”, Mäkikyrö kertoo.

Myös talouteen liittyvät asiat vaikuttavat tuotantojätteen jatkokäyttöön.

”SSAB:n kestävän kehityksen arvot saattavat kuitenkin ajaa kannattavuuden ohi. Teräsasiakkaatkin ostavat tuotteita mielummin vastuulliselta yhtiöltä”, Mäkikyrö sanoo.

Lähteet:

Kiertotalous terästeollisuudessa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*