Kenelle annan isänpäiväkortin?

Isänpäivää vietetään Suomessa tänä vuonna 10.11. Kuva: Pixabay

Suomessa on tänä vuonna 1,27 miljoonaa isää, kertoo Tilastokeskus. Isänpäivää vietetään Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina. Miten isänpäivä vaikuttaa ihmisiin, joiden elämässä isä ei enää ole läsnä, tai ei ole koskaan ollutkaan?

Pauliina Puurunen ei ole ollut oman isänsä kanssa tekemisissä kymmeneen vuoteen. Viime vuonna Pauliina osti ensimmäistä kertaa vapaaehtoisesti isänpäiväkortin.

”Koulussa olen aina joutunut tekemään isänpäivälahjat. En ole onnistunut välttymään siltä. Viime vuonna vietin isänpäivää ensimmäistä kertaa kotona sukulaisen kanssa. Ostin tädin miehelle isänpäiväkortin”, kertoo Puurunen.

Läheisenpäivä

Vuonna 2017 Kaleva teki jutun, jossa pohdittiin pitäisikö isänpäivän sijaan juhlia läheisenpäivää. Tuolloin idea sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta onko suhtautuminen tänä vuonna erilaista? Onko isän juhlistaminen oikeastaan keneltäkään pois?

”Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että isänpäivää vietetään kotona. Koulussa tai päiväkodissa asia on vähän eri ja olisi kiva, että siellä ei painotettaisi niin paljon nimenomaan isän, tai äitienpäivänä äidin, juhlistamista”, Puurunen toteaa.

Hänen mielestään olisi hienoa, jos isänpäivänä kortin saisi koulussa tehdä juuri sille ihmiselle, jolle haluaa.

”Läheisenpäivän viettäminen olisi järkevää, sillä siinä ei painoteta vanhempia, vaan läheinen voi olla sisko, veli, isovanhempi tai vaikka ystävä.”

Perinteisen tilalle monimuotoisuutta

Isänpäivän vietto Suomessa vakiintui vuonna 1970, kun se merkittiin yliopiston almanakkaan. Tänä vuonna isänpäivä on ensimmäistä kertaa Suomessa virallinen liputuspäivä. Viralliseksi liputuspäiväksi valtioneuvosto hyväksyi sen vasta 14.3.2019.

Joel Ollikkala on ollut isä vuodesta 2011. Heillä juhlitaan isänpäivää nykyään joka vuosi, vaikka hän ei itse ole sitä ikinä painottanut, tai osannut vaatia.

”Lapsen kasvaessa isänpäivän viettäminen on muuttunut kahdenkeskisestä enemmän koko perheen juhlaksi. Nykyään osaan arvostaa isänpäivää ja on mukava saada kahvi sänkyyn tuotuna”, Ollikkala kertoo.

”En näe tarvetta muuttaa isänpäivää läheisenpäiväksi, vaan siitä voisi tulla hyvinkin monimuotoinen päivä.”

Joel muistaa lapsena tehneensä itsekin isänpäiväkortteja koulussa ja kertoo, ettei silloin annettu muita vaihtoehtoja. Nykyään hänen mielestään monimuotoisuutta tulisi korostaa.

”Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus juhlia isänpäivää omalla tavallaan ja saada päättää kenelle tekee kortin, tai jättääkö tekemättä.”

Tulevana sunnuntaina vietettävää juhlapäivää kutsutaan kuitenkin vielä tänä vuonna isänpäiväksi. Sitä voi juhlia, tai olla juhlimatta.

Lähteet: Tilastokeskus, Pyhäpäivät.fi, Kaleva

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*