Kaupungin linnuilla ei ole huolen häivää – koronavirus ei vaikuta ravinnonsaantiin

Kalalokki tähylee ympäristöä. Kuva: Hanna Pakanen

On kaunis keväinen päivä. Aurinko paistaa ja lokit lentävät taivaalla. Kuvasta puuttuvat vain ihmiset. Koronavirus on saanut ihmiset pysymään kotonaan. Oulun torilla on vain kourallinen ihmisiä nauttimassa ulkoilmasta. Kaksi naista istuu meren äärellä. He nauttivat eväitään, kunnes nälkäinen lokki syöksyy heitä kohti. Lokki piirittää naisia hetken aikaa, mutta pian kuitenkin päättää mennä etsimään ruokaa muualta.

Naurulokki esittelee siipiään. Kuva: Hanna Pakanen

Koronavirus vaikuttaa eniten ihmisiin, mutta se vaikuttaa myös eläimiin. Erityisesti kaupunkieläimiin, jotka ovat tottuneet saamaan ruokansa ihmisiltä. Esimerkiksi toreilla kiertävät lokit ja muut linnut monesti nappailevat ihmisten pudottamia murusia maasta. Nyt tilanne on erilainen, koska ihmiset eivät ole murustelemassa ruokiaan lintujen syötäväksi. Voisi kuvitella, että kaupunkieläimistä erityisesti linnut kärsisivät koronan aiheuttamasta tilanteesta, mutta se ei Oulun yliopiston biologian laitoksen emeritusprofessorin Markku Orellin mielestä ole todennäköistä.

”Tässä vaiheessa vuotta on jo paljon luontaista ravintoa tarjolla ja tulee myös olemaan, koska kesää kohti ollaan menossa kovaa vauhtia.”

Orell uskoo, että tilanteesta huolimatta ihmiset ovat käyneet puistoissa ja toreilla ruokkimassa lintuja.

Sorakivet kelpaavat ruuaksi. Kuva: Hanna Pakanen

Ranskanleipää, rasvamakkaraa ja oksennusta ravintona

Orellin mukaan ydinkeskustassa asuvilla lintulajeilla ei ole mitään hätää, vaikka korona rajoittaisi ihmisten toimintaa vielä pidemmänkin aikaa. Ihmisten ei siis tarvitse murehtia lintujen ruuansaannista.

”En ainakaan itse huolestu. Olen tutkinut yli 50 vuotta lintuja, eikä minua ainakaan yhtään huolestuta”, hän naurahtaa.

Jos lintuja kuitenkin haluaa ruokkia ja auttaa, niin Orell suosittelee tavallista ruokintatapaa eli rasvamakkaroita ja siemeniä. Hän ei myöskään kiellä sitä, etteikö linnuille saisi käydä heittelemässä leivän murusia tai muuta vastaavaa. Siitä ei ole Orellin mukaan mitään haittaa linnuille. Lintujen yksipuolisesta ravinnosta ei myöskään tarvitse huolehtia.

”Jos pulu tulee syömään mummolta ranskanleivän murusia, niin kyllä se sitten jostain seuraavasta paikasta löytää jonkun makkarapalasen tai joku oksennus löytyy. Varikset ja harakat erityisesti tykkäävät oksennuksesta ja käyvät perkaamassa niitä, että kyllä sieltä monenlaista sapuskaa löytyy.”

Pulu paistattelemassa päivää. Kuva: Hanna Pakanen

Maailmalla on nähty susia ja tappelevia apinoita

Suomessa eläinten elinympäristö ja ravinnonsaanti eivät ole muuttuneet tai vaikeutuneet, mutta muualta maailmasta kuuluu hieman erilaisia uutisia. Eläimet ovat löytäneet tiensä kaupunkien kaduille ja kilpailevat nyt kaikesta ruuasta mitä löytävät. Myös villieläimiä on havaittu asutusten lähettyvillä. Esimerkiksi Pohjois-Ranskassa on nähty susia ensikertaa vuosikymmeneen, sanomalehti The Telegraph uutisoi.

The Guardianin mukaan Thaimaassa apinat ovat siirtyneet kaupunkeihin sankoin joukoin etsimään ruokaa. Turistit ovat yleensä ruokkineet apinoita temppeleissä, mutta koronan takia ne joutuvat etsimään ruokansa muualta. Apinoiden välillä on myös syntynyt tappeluita ruuasta. Alla The Guardianin julkaisema video.

Myös länsimaissa eläimillä on todella vaikeaa. New Yorkissa kaupungin rotat kärsivät ruuan puutteesta ja ovatkin sen seurauksena myös syöneet toisia rottia, New York Post kertoo. Rotilla on myös todella paljon kiistaa ruuasta.

Euroopan puolella korona ei ole vaikuttanut eläimiin näin rajusti. Walesissa vuohet ovat vallanneet Llandudno -nimisen kaupungin kadut. Paikallisen Andrew Stuartin kuvaamassa videossa näkyy, kuinka vuohet syövät pensasaitoja ja kuinka ne ottavat ilon irti tyhjistä kaduista. Videon on julkaissut The Guardian.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*