Joulusesonki käynnistää talvivaatemyynnin

Lämmin takki pelastaa tuiskussa ja tuulessa. Kuva: Pixabay

Oulun katukuvassa ei vielä näy paksuja toppatakkeja ja kaulahuiveja, mutta kauppakeskus Valkean vaateliikkeet ovat jo puolisen vuotta valmistautuneet talvimyyntisesonkiin. Lämpötila pyörii nollan tienoilla ja ihmisiä näkee kulkevan vielä kesätakeissa ja avopäin.

Lumeton maa ja pakkasten puuttuminen ovat hidastaneet tämän talven vaatemyyntiä. Kauppakeskuksen kokenut vaatemyyjä arvioi kulutuksen vaihtelevan paljon sään mukaan. Talvi on kuitenkin tulossa niin kuin aina ennenkin. Tällä hetkellä rekit notkuvat vielä paksuja takkeja, mutta viimeistään ensimmäisillä kunnon pakkasilla myynti räjähtää.

”Joulusesongilla talvivaatteiden ostaminen kiihtyy tosissaan. Naiset ovat tietenkin ennakoineet jo heinäkuusta alkaen talvivaatteiden ostamista, mutta tulevat takaisin ostamaan vaatteita esimerkiksi lahjatarkoitukseen. Miehet ostavat perinteisesti takkinsa vasta, kun kylmä yllättää”, monta sesonkiaikaa läpikäynyt myyjä sanoo.

Myyjä arvioi, että lämpimät neuleet ovat tämän talven trendi. Lämmin ja perustyylikäs neule on helppo ostaa esimerkiksi lahjaksi.

Talvivaatteisiin uppoaa enemmän rahaa

Yleisesti voisi ajatella, että kesävaatesesonki olisi vilkkaampaa ja tuottavampaa kuin talven vastaava. Vaatemyyjä kertoo, että joulun aikaan ihmiset shoppailevat ja käyttävät rahaa enemmän kuin kesällä. Esimerkiksi talvitakki voi maksaa monta sataa euroa, kun taas shortsit muutaman kympin.

Jo marraskuun puolella Valkeassa näkyy silmämääräisesti paljon isojen kassien kanssa liikkuvia shoppailijoita. Kylmään valmistaudutaan, mutta nuoriso meinaa taistella paljaissa nilkoissaan läpi pitkän talven.

”Ehkä me pipot ja hanskat laitetaan kun tulee kylmä, mutta muuten talvi menee lähes samoilla vaatteilla kuin syksykin”, joukko nuoria naureskelee Valkean Kesäkadulla. Tyylikkäänä pitää pysyä, eivätkä halvat talvivaatteet miellytä silmää. Nuorisolla kun ei ole shoppailurahaa samalla tavalla kuin esimerkiksi työssäkäyvillä aikuisilla.

Mitä vanhemmaksi kasvaa, sitä enemmän lämpimään pukeutumiseen kiinnitetään huomiota. Eräs iäkäs rouva on jo ostanut ikuiseksi luokiteltavan talvivaatekerrastonsa, mutta jälkikasvulle shoppailurahaa varataan satoja euroja.

”Joulun aikaan yleensä isoimmat hankinnat tehdään ja mummo kyllä auttaa mielellään, ettei kylmä tule.”

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*