HS: Suomalaisten elinikä nousee vauhdilla – Sukupuolten välinen ero Suomessa yksi maailman suurimpia

Tilastokeskuksen arvion mukaan vastasyntynyt tyttö voi elää jo keskimäärin 91,1 vuotiaaksi, poika 87,3-vuotiaaksi.
Tilastokeskuksen arvion mukaan vastasyntynyt tyttö voi elää jo keskimäärin 91,1 vuotiaaksi, poika 87,3-vuotiaaksi.
Tilastokeskuksen arvion mukaan vastasyntynyt tyttö voi elää jo keskimäärin 91,1 vuotiaaksi, poika 87,3-vuotiaaksi.

Naisten ja miesten eliniänodotteiden erot ovat Suomessa maailman huippuluokkaa, uutisoi Helsingin sanomat. Keskimäärin suomalaisnaiset elävät tällä hetkellä 84-vuotiaksi ja miehet 78-vuotiaiksi, mutta käyrät lähestyvät toisiaan hitaasti. Terveydenhuollon ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan erojen tasoittuminen selittyy muun muassa miesten tupakoinnin vähentymisellä sekä naisten alkoholinkulutuksen lisääntymisenä.

Naiset elävät maailmanlaajuisesti pidempään kuin miehet. Syitä on haettu biologiasta, ja joitain mahdollisia selityksiä on löydetty. Esimerkiksi telomeerit, dna:n jakautumista säätelevät ja prosessissa kuluvat osat, ovat naisilla pidempiä kuin miehillä. Myös naishormoneilla arvellaan olevan yhteys pitkäikäisyyteen, sillä ne tehostavat mitokondrioiden toimintaa, laajentavat valtimoita sekä lisäävät hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Syy voi löytyä myös kromosomeista, sillä naisella virheellisen mutaation yhdessä X-kromosomissa voi korvata toisella, kun taas miehillä toista X-kromosomia ei ole.

Sekä Suomessa että maailmalla voidaan miesten ylikuolleisuutta selittää muutamalla elintapaongelmalla, joihin kuuluvat muun muassa tupakointi, alkoholi ja tapaturmat. THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskisen Helsingin Sanomille antaman haastattelun mukaan nämä selittävät yli puolet elinaikaerosta.  Myös hoitoon hakeutumisessa on eroja. Naiset hakeutuvat yleensä hoitoon heti oireiden ilmettyä, ja noudattavat lääkärien ohjeita tunnollisesti, toisin kuin miehet, joiden tapana on useammin pitkittää hoitoon hakeutumista.

Eliniänodote nousee edelleen, ja tilastokeskuksen arvion mukaan vuonna 2060 se voi olla venynyt nykyisestä 7-9 vuotta. Suurin selite on elintapojen parantumisen lisäksi kehittyvä lääketiede. THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler kuitenkin muistuttaa, että syvä talouskriisi, maailmanlaajuinen epidemia tai esimerkiksi luonnonkatastrofi voisivat olla syitä, jotka keskeyttäisivät eliniänodotteen nousun.

Lue lisää:

Helsingin Sanomat: Suomalaisten elinikä pitenee kohisten – testaa, kuinka paljon sinulla on vuosia edessäsi (24.11.2015)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*