HS: Brasilian kaivosonnettomuuden ympäristöseuraukset jopa satavuotisia

turtle-654042_640

Brasiliassa sattuneen kaivosonnettomuuden seurauksena luontoon valunut myrkyllinen muta on saavuttanut Atlantin valtameren. Asiantuntijoiden mukaan luonnon toipuminen katastrofista voi kestää jopa sata vuotta, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Marraskuun alussa kaksi jäteallasta pettivät rautamalmikaivoksella Minas Geraisin osavaltiossa Brasiliassa. Seurauksena 55 miljoonaa kuutiometriä haitallista mutaa vuosi luontoon ja matkasi lopulta 650 kilometriä Docejokea pitkin kohti merta, jonne se saapui viikonloppuna. Onnettomuudessa kuoli ainakin 11 ihmistä, useita on yhä kateissa ja noin 600 ihmistä menettivät kotinsa. Onnettomuutta on kuvattu Brasilian suurimmaksi ympäristöonnettomuudeksi, ja sen seurauksena julistettiin hätätila yli 200:lla paikkakunnalla.

Docejoki laskee mereen Espírito Santon osavaltiossa. Merelle hajotessa lieju aiheuttaa vähemmän harmia kuin rannikolle jäädessään, minkä vuoksi useat paikalliset tahot yrittivät rakentaa patoja ja esteitä suojatakseen rannikkoa. Kaivokselta valunut punaruskea jätelieju sisältää muun muassa arseenia, sinkkiä, kuparia ja elohopeaa. Lisäksi eliöt voivat kuolla liejun aiheuttamaan hapenpuutteeseen vedessä.

Brasilian ympäristöviraston johtaja Luciani Ervaristo on todennut liejun voivan tappaa meren eliöitä ja haitata kilpikonnien pesintää. Eräät lähteet taas arvioivat liejun hajoavan mereen samoin kuin jokien ja kaupunkien saastepäästöt.

Samarcon omistavat brasilialainen kaivosjätti Vale ja australialainen BHP Billiton. Kaivosyhtiö Samarco on rakentamassa patoja eristääkseen mudan saastuttamien vesireittien varrella eläviä eläimiä ja kasvilajeja ja suorittamassa muita kiireellisiä korjaustoimenpiteitä. Oikeusistuin on määrännyt Samarcon esittämään tarkemman suunnitelman toimenpiteistä onnettomuuden vaikutusten hillitsemiseksi, uhkavaatimuksenaan 10 miljoonan realin (noin kahdeksan miljoonan euron) päiväsakko.

Lue lisää:

Helsingin Sanomat: Brasilian myrkkymuta saavutti Atlantin valtameren – luonnon toipuminen kestää jopa sata vuotta (23.11.2015)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*