HS: Amfetamiinin kaltainen Captagon-huume yleistyy Syyriassa

medications-257344_640
Turkin viranomaiset takavarikoivat viikonloppuna lähes 11 miljoonaa Captagon-pilleriä. Kuvan lääkkeet eivät liity tapaukseen.

Turkin poliisi takavarikoi viikonloppuna yli 11 miljoonaa Captagon-pilleriä, joiden uskotaan olevan jihadistijärjestö Isisin kemiallinen keino ylläpitää joukkojensa sotahurmosta. Captagon on amfetamiinin kaltainen voimakas stimulantti, joka lieventää kivun ja pelon tunnetta.

Epäilyksiä Captagonin käytöstä Syyriassa heräsi jo vuonna 2013, jolloin paikallinen lähde kuvasi HS:lle Isisin asemiesten käyttäytyvän kuin huumeiden vaikutuksen alaisina. Uutistoimisto Reuters kertoi vuonna 2014 Syyriasta tulleen merkittävä amfetamiinien tuottaja ja kuluttaja. Halvalla ja helposti tuotettavalla Captagonilla paitsi rahoitetaan sodankäyntiä viemällä sitä naapurimaihin, myös luodaan sotahurmosta ja julmuutta taisteleviin joukkoihin.

Reutersin aikaisemmin tänä vuonna haastattelemat syyrialaiset taistelijat kuvailivat päihteen antavan lähes yli-inhimillisen tunteen.

”Tuntui siltä, kuin omistaisin koko maailman”, yksi heistä kuvasi.

”Kuin minulla olisi voimia, joita kenelläkään muulla ei ole. En pelännyt enää, kun otin Captagonia”, kertoivat käyttäjät.

Syyrialaiset poliisit ovat kertoneet Reutersille, etteivät heidän kiinniottamansa Captagonin vaikutuksen alaisena olleet mielenosoittajat ja asemiehet välittäneet kivusta tai pelänneet poliisin voimankäyttöä.

Captagon on Saksassa 1960-luvulla kehitetty kemiallinen aine, joka on hyvin samankaltainen kuin amfetamiini. Sen tieteellinen nimi on fenetyliini, ja sitä käytettiin länsimaissa lääkkeenä muun muassa narkolepsiaan ja masennukseen. Se kiellettiin useissa maissa 1980-luvulla, minkä jälkeen sen esiintyvyys on ollut länsimaissa hyvin vähäistä. Lähi-idässä sen käyttö on ollut yleisempää.

 

Lue lisää:

Helsingin Sanomat: Jihadistien sotahurmoksen kemiallinen selitys: Amfetamiinin kaltaisen Captagon-huumeen käyttö leviää Syyriassa (23.11.2015)

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*