Hampulla on pitkä ja unohdettu historia Suomessa – Linnunradan tilalla hampusta valmistetaan elintarvikkeita ja kosmetiikkaa

Suomessa viljeltävä öljyhamppulajike Finola sisältää päihdyttävää ainetta THC:tä vain marginaalisen osan. Kuva: Sini Meriläinen

Hamppupelto on erikoinen näky Suomessa, vaikka hampun kasvatuksella on maassamme pitkät juuret. 1800-luvulla hamppupelto oli tavanomainen näky pellavan ja nokkosen rinnalla ja hampusta valmistettiin esimerkiksi tekstiilejä. Hampun kasvatukseen tuli kuitenkin muutos 1960-luvulla voimaan astuneen huumelainsäädännön myötä, joka kielsi kaiken hampun kasvattamisen Suomessa.

Hamppua, eli Cannabis sativaa on kolmea erilaista lajiketyyppiä: kuituhamppua, öljyhamppua sekä päihdekäyttöön jalostettua muotoa. Huumelainsäädäntö ei kuitenkaan tehnyt eroa huume- ja hyötyhampun välillä, joten hamppupellot katosivat suomalaisesta maisemasta vuosikymmeniksi.

Nykyään hamppua voi kasvattaa sertifioiduista siemenlajikkeista myyntikäyttöön. Sertifioitu tarkoittaa Ruokaviraston tai toisen EU-maan viranomaisen virallisesti tarkastamaa ja hyväksymää, eikä tällöin hamppu saa sisältää huumausaineeksi katsottavaa tetrahydrokannabinolia, eli THC:tä yli 0,20 prosenttia. Tällä hetkellä ainoa sertifioitu öljyhamppulajike on kotimainen Finola-lajike.

Superfoodia pihamaalta

Sanna Siira kiinnostui hampun kasvattamisesta kuultuaan sen hyödyllisistä ominaisuuksista. Hamppu sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, kasviperäisen proteiinin lähteen, runsaasti E-vitamiinia sekä omega-3-, omega-6- ja omega-9-rasvahappoja. Siira kuuli, että syöttämällä hampunsiemeniä kanoille, ne munivat omega-3 munia, joten hän päätti istuttaa testierät öljy- ja kuituhamppua pihamaalleen ja kasvattaa kanoilleen siemenet alusta saakka itse.

Hamppu kasvoi hyvin ja Siira ehdotti veljelleen öljyhampun kasvattamista perhetilallaan Tyrnävällä. Laiteinvestointejakaan ei tarvinnut tehdä, sillä hampun viljelyyn käyvät samat laitteet kuin muussa maanviljelyssä. Nykyään he kasvattavat vuosittain seitsemän hehtaaria öljyhamppua.

Kosmetiikkaa ja elintarvikkeita hampusta

Hamppu jatkojalostetaan ja pakataan Kempeleessä Linnunradan tilalla, jossa Siira pitää myös kahvilaa ja alpakoita. Hampusta valmistetaan elintarvikkeita, kuten hamppuöljyä, -siemeniä ja -rouhetta, sekä luonnonkosmetiikkaa.

Siira testasi hampputuotteiden vastaanottoa Reko-lähiruokaringin kautta, jossa kuluttajat ostavat tuotteet suoraan lähituottajilta. Palaute on ollut positiivista ja kuluttajat ovat arvostaneet tuotteen kotimaisuutta sekä laatua.

Linnunradan tilalla hamppua syövät niin kanat, alpakat kuin ihmisetkin. Kuva: Sini Meriläinen

Viranomaispuolelta ei ongelmia

Viranomaispuolelta ei Siiran mukaan ole ollut mitään ongelmaa hampun kasvatuksen kanssa. ELY-keskus kerää hamppuviljelmistä näytteet ennen sadonkorjuuta määrittääkseen hampun THC-pitoisuuden. Pitoisuudet ovat olleet alle sallitun rajan, ja jos se ylittyy, on vastuu siementuottajalla – ei viljelijällä.

Vaikka hyötyhampun kasvatus on laillista ja se ymmärretään viranomaispuolella, jäävät sen ravintorikkaus ja viljelyarvot yhä huumestigman alle. Hampunviljely ja jalostus ei ole uusi juttu, vaan unohdettu. Siira arvelee huumeleiman olevan yksi syy siihen, miksei hamppua viljellä sen enempää. ”Mutta parempaan suuntaan ollaan menossa”, hän toteaa.

Hamppu:

  • Hampulla eli Cannabis Sativalla on kolme erilaista lajiketyyppiä: kuituhamppu, öljyhamppu sekä päihdekäyttöön jalostettu muoto.
  • Suomessa viljeltävä Finola on ainoa sertifioitu öljyhamppulajike ja se on kehitetty Suomen oloihin. Öljy valmistetaan kylmäpuristamalla ne siemenistä.
  • Hamppu sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot ja omega-3-, omega-6- ja omega-9-rasvahappoja.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*