Hallitus esittää uutta valinnanvapauslakia sote-palveluihin

Kuva: Pixabay

Hallitus on jättänyt eduskunnalle esityksen asiakkaan valinnanvapauden lisäämisestä osana sote- ja maakuntauudistusta.

9. toukokuuta jätetyssä esityksessä valinnanvapaudella tarkoitetaan lähinnä sitä, että asiakkaalla on oikeus valita itse, mistä hän hankkii tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut. Julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voisivat jatkossa tarjota asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt. Asiakasmaksut olisivat samat kaikilla palveluntarjoajilla.

Sote- ja maakuntauudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy uudelle maakunnalle 1.1.2019 alkaen, jolloin myös valinnanvapauslain on tarkoitus astua voimaan. Käytännössä katsoen siitä alkaen ihmiset voivat ilmoittautua valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi ja käyttää valitsemansa keskuksen toimipisteitä sen mukaan, missä on tarjolla sopivin palvelu tai esimerkiksi lyhimmät jonot.

Tavoitteena on siis, että asiakas voi valita nykyistä monipuolisemmin omaan tilanteeseensa sopivia palveluntuottajia ja päästä nopeammin vastaanotolle.  Lisäksi pyritään siihen, että asiakkaat saisivat nykyistä paremmin tietoja sosiaali- ja terveyspalvelujen laadusta. Laki velvoittaisi maakuntia keräämään ja tarjoamaan tietoa vuosittain pohjautuen esimerkiksi asiakaspalautteeseen, verotietoihin, palkkioihin sekä yhteiskuntavastuun toteutumiseen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*