Haaveena dubbaajan ura

Dubbaus eli jälkiäänitys on ääninäyttelyä, jossa dubbaajan puhe äänitetään hahmolle studiossa jälkikäteen. (Kuva: Pixabay.com)

YouTubessa suurta suosiota Pokemon-imitaatiollaan kerännyt Jenny Pitkänen, 21, haaveilee urasta dubbaajana.

Kiinnostus dubbaamista kohtaan heräsi yläasteen alussa, kun hän viihdytti kavereitaan erilaisilla äänillä. Myöhemmin ajatus dubbaamisesta ammattina vahvistui.

”Sitten medialukiossa kaverit alkoivat kehumaan ääntäni ja ujuttamaan ajatusta, että tätä osaisin tehdä. Silloin se palo tähän hommaan sai alkunsa.”

Asiakas valitsee mieleisensä

Dubbaajan töitä haetaan siten, että dubbaaja lähettää jälkiäänityspalveluita tarjoavalle yritykselle ääninäytteen tai käy studiossa äänittämässä heidän äänikirjastoonsa demon. Ääninäyte on sen jälkeen asiakkaan valittavissa.

Pitkänen ei ole vielä alan töitä tehnyt, mutta ensimmäinen asiakastyö television parissa onkin jo sovittu ensi keväälle.

”Yhden studiosession jälkeen päätin, että kerään kokemusta dubbaamalla lisää. Ja haluan myös käydä koulun loppuun”, Pitkänen valottaa.

Elokuva- ja televisioalaa Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Pitkänen tiedostaa suhteiden vaikutuksen työnhakuun ja pitää opiskelemaansa alaa hyvänä tapana luoda kontakteja.

Urahaaveessaan alkuun pääsemiseksi Pitkänen olisi valmis tinkimään jopa rahasta.

”Haluan dubata. Voisin tehdä sitä minimipalkalla, aloittaa jopa ilmaiseksi, että pääsisin tekemään”, Pitkänen kertoo.

”Se siinä parasta onkin. Ei tunnu työläältä.”

Pitkäsen mielestä erilaisten äänien tekemistä voi kutsua luonnonlahjaksi, vaikka pelkästään lahjoista ei ääninäyttely ole kiinni.

”Joku osaa jonkun äänen harjoittelematta, kun toinen taas ei”, Pitkänen pohtii.

Hän itse kokee, että äänien opetteleminen vaatii paljon harjoittelua. Ääniä hän on tehnyt pienestä asti leikkiessään. Roolien kirjo on kattava: miehiä, naisia ja jopa lemmikkejä.

”Erilaisia ääniä harjoittelee jatkuvasti ja huomaamatta. Se siinä parasta onkin. Ei tunnu työläältä”, Pitkänen toteaa.

Monet kokevat dubbauksessa haastavinta olevan esimerkiksi ajoituksessa onnistuminen tai vaikka tunnetilat. Pitkäselle kuitenkin on vielä haastavinta se, että joku katsoo vieressä.

”Tulee epävarma olo ja pelko, että mokaa. Eläytyminen on vaikeaa, kun joku kuumottelee vieressä”, Pitkänen naurahtaa.

Äänikirjasto YouTubeen

Pitkänen loi itselleen YouTubeen kanavan dubbaamista ja ääninäytteitä varten.

”Tarkoitus oli, että kanava toimii äänikirjastona studioita varten ja voin myös sen kautta seurata kehitystäni”, Pitkänen kertoo.

Pitkänen ei kuvitellut, että joku tilaisi kanavan. Nyt tilaajia on yli 14 000 ja näyttökertoja yli miljoona. Vaikka tarkoitus ei ollut tehdä kuin äänikirjasto, Pitkänen löytää paljon positiivista suuresta seuraajamäärästä.

”Positiivinen palaute lisää itseluottamusta siitä, että osaa eikä vain kuvittele osaavansa.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*