Eurooppalainen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi keräsi yli miljoona allekirjoitusta

Suomessa on noin 600 turkistarhaa. Kuva: Pexels

Turkistarhauskieltoa Eurooppaan ajava kansalaisaloite on saanut yli miljoona allekirjoitusta. Fur Free Europe -kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää turkistarhaus ja tarhattujen eläinten turkista sisältävien tuotteiden myynti Euroopan unionin alueella. 

Suomalaisjärjestöjen mukaan Suomi on kerännyt kansalaisaloitteeseen asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten allekirjoituksia Liettuan jälkeen. Eläinoikeusjärjestöt Animalia, SEY Suomen eläinsuojelu ja Oikeutta eläimille kampanjoivat Fur Free Europe -kansalaisaloitteen puolesta yhdessä muiden eurooppalaisten eläinoikeusjärjestöjen kanssa. 

Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen arvioi, että kansalaisaloite ei tule menemään läpi. Hänen mukaansa aloite sotii EU:n neljää perusvapautta ja kauppasopimuksia vastaan. 

‘’Suomi on yksi Euroopan suurimmista turkistuottajamaista ja maailman johtava turkishuutokauppayhtiö. EU ei ole tähän mennessä lähtenyt laillisten toimialojen ylikansallisiin kieltoihin, joten olisi pöyristyttävää, jos aloite menisi läpi’’, hän selittää. 

Nissinen kokee kansalaisaloitteen olevan ristiriidassa myös EU-komission myöntämän suomensupien tarhausta koskevan erityisluvan kanssa. Vuonna 2019 myönnetty lupa mahdollistaa Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton jäsentiloille suomensupien tarhauksen vuoteen 2049 saakka. 

Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila puolestaan uskoo, että aloitteen tavoite tulee toteutumaan. 

‘’Ihmiset ovat huolissaan turkiseläinten kärsimyksestä. Kyseessä on yleiseurooppalainen liike, ja uskomme vahvasti EU:n kieltävän turkistarhauksen. Myös turkistarhauksen osalta Suomi on pahasti jäljessä verrattuna muihin EU-maihin’’, Uotila kertoo. 

Eläinten hyvinvointi osana ajankohtaista politiikkaa 

Animalian mukaan kansalaisaloitteen vireillepano on ajankohtainen juuri nyt, kun EU-komissio valmistelee lakia, jolla kiellettäisiin useiden tuotantoeläinten kasvattaminen häkissä unionin alueella. 

‘’Uskon, että aloitteen myötä kielto voidaan tuoda tuotantoeläinten lisäksi myös turkiseläimille. Kielto tulee koskemaan kaikkia turkiseläimiä, enkä usko, että minkäänlaisia aukkoja jää lainsäädäntöön turkistarhauksen osalta’’, Uotila kommentoi. 

Nissinen ja Uotila ovat molemmat sitä mieltä, että maailmantilanne kurittaa myös turkisalaa. Uotila kuitenkin painottaa, että ala on ollut vaikeuksissa jo ennen pandemiaa ja sotaa. 

Nissinen katsoo, että turkisalan nykytilanteeseen haasteita tuovat Kiinan koronapolitiikka, Venäjän markkinoiden sulkeutuminen ja kasvavat energiakustannukset. Hän kuitenkin uskoo, että pitkällä tähtäimellä Suomen turkisalan tulevaisuus näyttää hyvältä. 

Aloite etenee komission käsittelyyn, kun miljoona allekirjoitusta on tarkistettu ja vahvistettu. Osa niistä saatetaan hylätä virheellisinä, joten eläinoikeusjärjestöjen tavoitteena on saada aloitteelle vähintään 1,4 miljoonaa allekirjoitusta. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*