Ensilumenladut aukenevat tiuhaan tahtiin ympäri maata – tulevat lauhat päivät koettelevat Sankivaaraa

Viime päivien lumisateet ovat kiihdyttäneet ensilumenlatujen avaamista ympäri Suomen. Helsingin Kivikon tykkiluminen hiihtohalli avattiin jo syyskuun lopussa ja Vuokatissakin suksille päästiin aikaisin lokakuussa. Viime perjantaina avattu kilometrin mittainen Sankivaaran ensilumenlatu otettiin Oulussa vastaan innolla.

”Vuorokausinen kierrosmäärä ladulla on ollut noin 4000-5000 kierroksen luokkaa”, kertoo Oulun kaupungin liikuntapalveluiden isännöitsijä Petri Yli-Pyky.

cross-country-skiing-624246_640 (1)
Oulun sankivaaran ensilumen latu avattiin perjantaina 20.11.

Sankivaaran kuntorata on valmistettu kesän aikana sahanpurun alla säilötystä lumesta, joten viime päivien luonnonlumi oli kovasti tervetullutta. Yli-Pykyn mukaan Oulussa satanut määrä kutistuu kuitenkin tampattuna vain noin puolen sentin lisäpeitteeksi, joten nyt sataneesta lumesta saatu hyöty on lähinnä näennäinen.

”Tässä vaiheessa on vielä hankala sanoa miten avatun ladun kanssa käy tulevina päivinä. Parin päivän sateen se kestää, muttei juuri enempää. Rata näyttää nyt tuoreen lumen jäljiltä kauniimmilta ja sade peitti alleen roskaisuutta, mutta jos vettä sataa paljonkin, se voi pahimmillaan estää ladun huoltotyöt”.

Oulun kaupungin sivuilla tiedotetaan, että tuoretta latua pyritään huoltamaan päivittäin, kuitenkin sääolosuhteet huomioiden. Tavanomaisesti aamuisin suorittavien kunnostustöiden aikana kuntoilijoiden suositellaan välttävän ladun käyttöä.

Viikonlopun sateet vahvistivat lumi- ja latutilannetta etenkin keskisessä Suomessa ja pohjoisessa. Ensilumen latuja on nyt avoinna ympäri maan ja vuorokausittain päivitettyä valtakunnallista latutilannetta pääsee seuraamaan esimerkiksi Facebookin Latutilanne-sivulla tai paikallisesti vaikkapa kuntien liikuntavirastojen internetsivujen kautta.

Tällä hetkellä hiihtokeskus Ylläksen sivuilla kerrotaan Kittilän Yllästunturilla olevan lunta puolisen metriä ja latuja auki 50 kilometrin verran, mutta hiihtämisen ilosta nautitaan nyt hyvää vauhtia myös jo Pirkanmaata ja Etelä-Savoa myöten.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*