Ei enää alkoholimainontaa – ravintoloiden sopeuduttava uusiin sääntöihin

Vuoden alussa voimaan tullut alkoholilaki rajoitti tuntuvasti alkoholin mainontaa. Tämä pakotti ravintolat hakemaan uusia tapoja asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Oululaisen Cafe Kuluman baarimestarin Aimo Markuksen mukaan uuteen lakiin on vastattu kekseliäisyydellä.

”Meidän ravintola mainosti ennen aktiivisesti kausioluita ja muita erikoisjuomia. Nyt emme voi sitä tehdä, joten tilalle on pitänyt keksiä alkoholittomien juomien mainoskampanjoita. Jokainen ravintola on joutunut kamppailemaan saman kysymyksen kanssa”, Markus kertoo.

Ravintolat ovat nykyään hyvin aktiivisia markkinoijia sosiaalisessa mediassa. Lainsäädännön muutos pakotti muuttamaan käytäntöjä, mutta Markuksen mukaan Cafe Kuluma on sopeutunut tähän hyvin.

”Sosiaalinen media toimii edelleen hyvin. Mainostamme esimerkiksi erikoiskahveja ja sitä kautta pyrimme nostamaan päivämyyntiämme. Tärkeintä on saada asiakas ovesta sisään, kukaan ei edelleenkään kiellä alkoholituotteiden suosittelua baaritiskillä”, Markus jatkaa.

Asiakkaat mainostavat ravintolan puolesta

Cafe Kuluma on tunnettu näyttävistä show-drinkeistään. Niistä suosituin on jo pitkään ollut drinkki nimeltä Rammstein, joka vetoaa asiakkaisiin eritoten valmistustapansa vuoksi.

”Rammsteinista on tullut meidän nimikkojuomamme. Näyttävä tulishow kiehtoo ihmisiä, ei välttämättä drinkin sisältö.”

Tuotteesta on tullut myyntivaltti, vaikka ravintola ei sitä itse voikaan mainostaa. Sana leviää, kun asiakkaat levittävät tietoa kokemuksistaan.

”Youtube on täynnä videoita esimerkiksi Rammsteinin valmistuksesta. Ihmiset jakavat videoita omissa some-kanavissaan ja sana kiirii. Se lieneekin parasta mahdollista markkinointia.”

Sana ja tietoisuus ravintolasta leviää myös perinteisen median kautta. Tässä apuna voivat olla kuuluisat asiakkaat.

Sofi Oksanen on meidän tunnetuimpia asiakkaitamme. Kuukausi sitten Kalevassa oli uutinen, jossa kerrottiin Oksasen kirjatilaisuudesta meillä. Teimme hänen uudesta Norma-kirjastaan nimikkodrinkin. Kirjailija jakoi kuvia omissa verkostoissaan ja täten markkinointi oli erittäin kannattavaa meille. Saimme laajaa julkisuutta sosiaalisessa mediassa pienellä vaivalla”, Markus päättää.

Lailla halutaan suojella lapsia

Cafe Kulumaan uusi alkoholilaki ei ole vaikuttanut niin paljon kuin ehkä hieman syrjemmässä sijaitseviin ravintoloihin. Ravintolan sijainti keskeisellä paikalla tuo ihmisiä tiskille ilman näyttäviä mainoskampanjoitakin.

Uudella alkoholilailla haluttiin suojella erityisesti lapsia ja nuoria vähentämällä tilanteita, joissa he voivat altistua alkoholimainonnalle. Rajoitusten taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön huoli siitä, että alkoholimainonta tavoittaa verkossa etenkin alaikäiset entistä helpommin.

Uusien säädösten myötä esimerkiksi alkoholin ulkomainonta on kielletty. Samalla panimoteollisuudelta kiellettiin hyödykkeiden, kuten konserttilippujen arvonta osana alkoholikampanjoita.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*