Doping on yleistynyt kuntoilijoiden keskuudessa

Rikostilastot viittaavat testosteronin ja anabolisten steroidien yleistymiseen tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Vuonna 2020 tietoon tulleiden dopingrikosten määrä oli lähes 44 prosenttia suurempi kuin edeltävänä vuonna.

Myös A-klinikkasäätiön Dopinglinkin kävijämäärät kertovat dopingin mahdollisesta yleistymisestä. Dopinglinkki on terveysneuvontapalvelu, joka välittää anonyymisti tietoa dopingin vaikutuksista sekä riskeistä. Sivustolla vierailleiden määrä kasvoi vuosien 2017–2020 välillä kolminkertaiseksi. Vuonna 2022 vierailijoiden määrä on kuitenkin jokseenkin vakiintunut.

Dopingrikokset 2016-2020. Lähde: PolStat/Poliisi, toukokuu 2020. Dopingrikoksella tarkoitetaan dopingaineiden laitonta valmistamista, maahantuontia ja levitystä. Aineiden käyttämistä ei ole säädetty rikoslaissa rangaistavaksi.

”Tämä kasvu ei toki suoranaisesti tarkoita, että dopingaineiden varsinainen käyttö olisi yleistynyt. On mahdollista, että aihe vain herättää nykyisin enemmän keskustelua ja kysymyksiä. Tarkkaa tilastotietoa dopingaineiden käyttäjämääristä on hyvin vaikeaa kerätä”, pohtii Dopinglinkin kehittämiskoordinaattori Jukka Koskelo.

Pääasiassa Dopinglinkistä kysellään ja etsitään tietoa dopingin haittapuolista. Palvelua hyödyntävät sekä dopingaineiden käyttöä harkitsevat että aktiiviset ja entiset käyttäjät, kuten myös heidän huolestuneet läheisensä ja eri alojen ammattilaiset.
Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 dopingaineita käyttävää kuntoilijaa, mutta todellinen lukumäärä saattaa heittää suuntaan tai toiseen. Valtaosa käyttäjistä on 20–40-vuotiaita miehiä.

Yleistymisen syitä vaikea tutkia – internetillä kuitenkin iso rooli

Koskelon mukaan syitä dopingin yleistymiselle on lukuisia ja käyttäjämääriä on vaikea tutkia, mutta aineita myyvillä nettikaupoilla, sosiaalisella medialla sekä anonyymeillä keskustelupalstoilla on ollut suuri vaikutus edellisen vuosikymmenen aikana.

Steroidien sekä testosteronin käytöstä puhutaan koko ajan enemmän ja huomattavasti avoimemmin netin tarjoaman anonymiteetin suojissa. Muun muassa keskustelufoorumi Redditistä löytyy valtava määrä ketjuja, joilla vain hetken kuntoilua harrastaneet nuoret etsivät neuvoja kokeneilta dopingaineiden käyttäjiltä. Foorumeilla näkee sivuvaikutusten vähättelyä ja dopingin ihannointia, mutta myös varoituksen sanoja. Jo yksittäisillä, aidoilla ja puhtailla valmisteilla on tyypillisesti useita sivuvaikutuksia sekä terveyshaittoja, puhumattakaan lukuisten aineiden yhteiskäytöstä.

”Lisäksi etenkin netistä tilatut tuotteet ovat valitettavan usein laittomasti valmistettuja ja arvaamattomia väärennöksiä”, Koskelo huomauttaa.

Aineesta riippuen sivuvaikutuksiin kuuluvat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, maksan sekä munuaisten ongelmat, impotenssi ja luonnollisen testosteronituotannon hiipuminen. Lisäksi käytön lopettaminen aiheuttaa usein vakavan masennuksen.

Dopingista puhuminen ei kuitenkaan rajoitu anonyymeille keskustelupalstoille: esimerkiksi somepalvelu TikTokissa on lukemattomia käyttäjiä, jotka esiintyvät omilla kasvoillaan ja kertovat steroidien käytöstä. Pahimmillaan myös alaikäiset käyttäjät esittelevät steroidien avulla syntyneitä treenituloksia. Videoiden kommenttiosioissa muut käyttäjät onnittelevat tuloksista ja kannustavat jatkamaan.

Videolla mainittu “Tren” on lyhenne trenbolone acetate -nimiselle lääkeaineelle, joka kehitettiin alun perin nautakarjan kasvun tehostamiseksi. Aine polttaa samaan aikaan rasvaa ja kehittää lihasta, joten sitä alettiin pian väärinkäyttämään anabolisena steroidina.

TikTokin ilmiö ei ole levinnyt Suomeen, mutta videot tavoittavat kuitenkin suomalaisen yleisön.

Sosiaalinen media on nykyään suuressa roolissa, kun pohditaan kauneusihanteiden ja muodin kehitystä. Somessa syntyvät ihanteet sekä ulkonäkökeskeisyys inspiroivat epäilemättä monia nuoria kuntoilun pariin.

”On kuitenkin vaikea sanoa missä määrin somessa ilmenevä fitness-kulttuuri tarkalleen vaikuttaa dopingiin”, Koskelo aprikoi.

Hän huomauttaa, että kaikki dopingaineiden käyttö ei kuitenkaan pohjaudu kehonkuvan parantamiseen. Dopingin avulla saatetaan myös yksinkertaisesti tavoitella parempia treenituloksia, tai ammatillista hyötyä esimerkiksi turvallisuus- ja rakennusaloilla. Dopingin käyttäjiä esiintyy myös rikollispiireissä ja vankiloissa, sillä fyysinen voima ja uhkaava olemus ovat eduksi välienselvittelyssä ja velanperinnässä

Lähteet:

Dopinglinkki – Tilastoitu dopingrikollisuus

Dopinglinkki – Dopinglainsäädäntö

Dopinglinkki – Kuntodoping ajankuvana

Dopinglinkki – Vartalotyytymättömyys ja ruumiinkuvan häiriöt

YLE – Markus alkoi käyttää dopingia alaikäisenä

YLE – Lisääntynyt kuntodoping on onnenkauppaa

Reddit

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*