Bryssel palaa arkeen, mutta valmiustila on edelleen korkea

brussels-882425_640

Belgian terrorismiuhan kriittisin vaihe on ohi, mutta valmiustila jatkuu ainakin ensi maanantaihin. Pääkaupungissa Brysselissä pelätään Pariisin toissaviikkoisen terrori-iskun kaltaista hyökkäystä. Suurin osa kouluista ja työpaikoista avasi keskiviikkona ovensa, mutta esimerkiksi osa metrolinjoista pysyy suljettuna.

Oululainen opiskelija Aino Nurmi asuu Brysselissä noin sadan kansainvälisen opiskelijan asuttamassa opiskelijatalossa. Hän kertoo erityisesti viime sunnuntain poliisioperaatioiden olleen pelottavia suomalaiselle, joka ei ole tottunut uhkaaviin tilanteisiin. Tunnelma on edelleen jännittynyt. ”Esimerkiksi hollantilaiset ovat menneet kotiin ja muutama kauempanakin asuva on lähtenyt omasta tai vanhempiensa tahdosta väliaikaisesti pois. Itse en koe kuitenkaan lähtemistä tarpeelliseksi”, Nurmi linjaa.

Brysselin tilanteesta on sosiaalisessa mediassa noussut esiin eräänlainen kansalaisten yhtenäisyyttä henkivä ilmiö. Kun poliisi sunnuntaina pyysi kansalaisia olemaan jakamatta tietoa poliisioperaatioista internetissä, ihmiset alkoivat julkaista kuvia ja videoita kissoista hashtagilla #BrusselsLockdown. Paikalliset matkailuviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona olevansa ylpeitä brysseliläisistä. Viranomaiset halusivat antaa pilke silmäkulmassa toteutetulle tempaukselle lisäpotkua tuottamallaan videolla, jossa esitellään hauskoja kissahahmoja tassuttelemassa Brysselin tärkeiden maamerkkien, kuten Grand Placen luona.

Erasmus Hogeschool Brusselissa matkailualaa opiskeleva Nurmi kertoo olevansa hieman pettynyt koulunsa tiedottamiseen uhkatilanteista ja tapahtumista kansainvälisille opiskelijoille, jotka eivät välttämättä puhu maan virallisia kieliä. Itse hän kertoo seuraavansa lähinnä kansainvälisiä uutiskanavia sekä twitteriä. Turvallisuus mietityttää edelleen.”Olen ajatellut kävellä kouluun, vaikka metrolinja onkin aukaistu”, hän kertoo. ”Vielä mietityttää, miksi metro ja koulut voidaan nyt yhtäkkiä aukaista, jos turvallisuustilanne ei ole muuttunut.”

Brysselissä sijaitsee valtaosa Euroopan unionin hallintorakennuksista sekä Naton päämaja. Lisäksi Brysselissä on noin 120 kansainvälistä organisaatiota, 159 suurlähetystöä ja yli 2 500 diplomaattia. Kaupunki on houkutteleva kohde kansainväliselle terrorismille, mutta myös monikulttuurinen kaupunki, jossa keskinäisiä uskonnollisia tai ideologisia levottomuuksia ei juurikaan esiinny. Nurmi ei ole itse kohdannut kulttuurien välisiä hankauksia, vaikka poliittinen ilmapiiri on Pariisin terrori-iskujen jälkeen ollut maailmanlaajuisesti jännittynyt. ”En ole ikinä aistinut täällä minkäänlaista rasismia. Tietääkseni kaikki kulttuurit elävät täällä hyvin sovussa.”

Lue lisää:

Katso matkailuviranomaisten kissavideo tästä.

Helsingin Sanomat: Bryssel palailee arkeen, mutta terroriuhka jatkuu – koulut ja osa metroasemista aukesivat (25.11.2015)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*