Black Friday: kuluttajan etu vai riistävä kulutusjuhla

Alennnusprosentien takana voi olla muutakin kuin hinnan alennus. KUVA: Artem Beliaikin / Unsplash

Perjantaina se alkaa: maailmalla ja Suomessa alennuksien ja etujen taakse piiloutunut kulutusjuhla nimeltään Black Friday.

Ostoslakkoihin kannustavien, kuten Älä osta mitään -päivän, ja eri järjestöjen vastaprotesteista huolimatta Black Friday on muovautunut isoksi osaksi suomalaista kulutusyhteiskuntaa.

Ilmiönä yhdysvaltalaislähtöinen Black Friday on Suomessa varsin tuore. Ostopäivä lähti käyntiin rallikuski Marcus Grönholmin aloitteesta tuoda päivä hänen Inkoossa omistamaansa kauppakeskukseen vuonna 2011.

Sen jälkeen paluuta entiseen ei ollut: Black Fridaysta on syntynyt jokavuotinen alennushullutus, joka on vuosi vuodelta kasvanut yritysjäteille entistä tuottoisammaksi.

Säästöt eivät ole odotusten mukaisia

Viime vuonna ostopäivä ylitti keskimääräisen perjantain maksumäärät jopa 225 prosentilla. Kuluttajatutkimuksen mukaan tänä vuonna 82 prosenttia suomalaisista aikoo varmasti tai mahdollisesti ostaa tuotteita tulevana perjantaina. Keskimäärin ihmiset arvioivat säästävänsä vähintään 30 prosenttia alennusmyynneissä.

Todellisuudessa keskimääräinen säästö on noin neljännes. Kolmanneksella suosituimmista tuotteista hinta nousee.

Isot alennusprosentit eivät aina kerro tuotteiden edullisuudesta: tuotteen hintaa saatetaan tarkoituksellisesti nostaa juuri ennen alennusta. Lisäksi vain kuusi prosenttia kaikista tuotteista on alennuksessa.

Kuluttamisen kupla-ilmiö

Eettisen kaupan puolesta ry:n viestinnänsuunnittelija Larri Himman mukaan Black Fridaylla ei ole oikeastaan muuta tavoitetta kuin saada ihmiset kuluttamaan.

”Uskon, että halpa hinta houkuttelee ihmisiä. Jos oikeasti tarvitsee jotakin, sen kyllä löytää muualtakin”.

Hän kuvaa suhdetta kuluttamiseen kuplailmiönä: pikamuodin haitoista tiedotetaan mediassa yhä enemmän, mutta samaan aikaan tilastot kertovat kulutuksen kasvavan. Tieto tavoittaa kyllä jo valmiiksi ympäristötietoiset mutta menee ohi oikeasti tarvitsevilta.

Järjestön tavoitteena on muuttaa kuluttajien suhdetta vaatteisiin. Himman mukaan vaatteisiin tulisi suhtautua arvostavasti – ei kierrätystavarana.

”Tähän on yksi hyvä lainaus, jonka olen kuullut: ’Muoti vaihtuu, mutta tyyli pysyy’. Näin omaan tyyliin tulisi suhtautua.”

Muutoshalusta huolimatta on vaikea arvioida, kuinka hyvin ihmiset tulevat ottamaan viestin vastaan. Yksi asia on varmaa: taistelu kulutusjuhlaa vastaan tulee olemaan pitkä ja hidas prosessi.

Lähteet:

Hintaopas: Kuluttajatutkimus selvitti: Black Friday -alennukset uskottua pienempiä – kolmanneksella suosituimmista tuotteista hinta nousee

Yle: Marcus Grönholm ei enää taistele Black Friday -tuotemerkkinsä puolesta: ”Tekivät virheen kun antoivat sen minulle”

Paytrail: Black Friday laittoi verkkokaupan ennätykset jälleen uusiksi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*