Autoilijoille turvaa Porokello-sovelluksesta

Porokello-sovelluksella on vältetty satoja porokolareita. Kuva: Pixabay.

Ammattiautoilijat ovat välttäneet useita satoja kolareita viime vuonna Porokello-sovelluksen avulla. Porokello-projektin vetäjä Maria Timo-Huhtala Lapin ely-keskuksesta kertoo Kalevan uutisessa, että Porokello-sovelluksen vaikutusta porokolarien määrään ei vielä pystytä tarkasti arvioimaan, sillä porokolaritilastot julkaistaan vasta ensi vuoden puolella.

Lapin ely-keskus teki ammattiautoilijoille kyselyn, jossa 63 prosenttia 311 vastanneesta kertoi välttäneensä porokolarin sovelluksen ansiosta.

Porokello-sovellus on ladattu 28 000 autoilijan kännykkään ja tällä hetkellä sitä käyttää vuorokaudessa noin 1 000–1 800 henkilöä.

Porokelloja on jaettu 1 000 ammattiautoilijalle, ja he ilmoittavat sovellukseen päivittäin 300–1 500 varoitusta.

Porokello on uusi älyliikenteen palvelu, joka on kehitetty varoittamaan autoilijoita poroista ja ehkäisemään porokolareita. Porokellon omien nettisivujen mukaan sovellus on Lapin ely-keskuksen kehittämä palvelu, joka hyödyntää mobiiliteknologiaa varoittamaan poroista.

Poronhoitoalueilla liikennöivillä ammattiautoilijoilla on mahdollisuus hankkia autoonsa älypuhelin, joka on varustettu Porokello-sovelluksella. Ammattiautoilijat tekevät sovellukseen porohavainnoista ilmoituksen, josta tulee varoitus muille autoille joko puhelimeen tai navigaattoriin. Näin varoituksen antamisesta on saatu mahdollisimman luotettavaa ja laadukasta.

Timo-Huhtala korostaa, että sovellus ei voi olla erehtymätön eikä se voi taata autoilijoille täyttä turvaa. Sovellus ei kerro poron tarkkaa sijaintia, vaan varoittaa korkeasta porokolaririskistä.

Lähteet:

http://www.porokello.fi/

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/porokello-leviaa-kannykoihin-kovaa-vauhtia-sovellus-vahentanyt-selvasti-porokolareita/775389/

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*