Au pairina Yhdysvalloissa ja Euroopassa –  ”Seikkailunhalua on hyvä olla”

Suomussalmelainen Anni Tolonen vietti ensimmäisen au pair -vuotensa New Jerseyssä. (Kuva: Anni Tolonen)

Suomussalmelainen Anni Tolonen, 21, lähti au pairiksi Yhdysvaltoihin tammikuussa 2015. Idea au pairiksi lähtemisestä oli noussut pintaan jo 9. luokalla, kun entinen au pair oli kertonut vuodestaan hänen koulullaan. Aupairius Yhdysvalloissa kesti vuoden, ja syksyllä 2016 Tolonen jatkoi valitsemallaan polulla, joka tällä kertaa vei Belgiaan.

”Au pairina oleminen Yhdysvalloissa ja Euroopassa eroaa toisistaan reilusti. USA:ssa se on enemmän ihan oikeaa työtä, työtunteja saa nimittäin olla jopa 45 viikossa, ja siellä myös luonnollisesti maksetaan enemmän palkkaa kuussa. Euroopassa taas viikkotyötunteja saa olla maksimissaan 20, ja palkka on enemmänkin taskuraha vähistä työtunneista johtuen”, Tolonen kertoo.

Ainoa laillinen tapa olla au pairina USA:ssa on järjestön kautta, joka auttaa perheen etsimisessä ja au pair -viisumin hankkimisessa. Eurooppaan hän lähti itsenäisesti ja lähteminen oli paljon vapaamuotoisempi prosessi. Ainoat tehtävät olivat perheen etsiminen sekä vakuutuksen ja passin hankkiminen.

Anni Tolonen (vas.) sekä saksalainen au pair Meike Grand Canyonilla. (Kuva: Anni Tolonen)

Autonkuljettaja vai ei?

Työtehtävät ovat molemmissa maissa olleet samankaltaisia: perheen lasten koulusta hakua ja iltapäivällä leikkimistä ja puuhailua siihen asti, kunnes perheen vanhemmat tulevat kotiin. Yksi suuri ero on kuitenkin se, että Yhdysvalloissa ollessaan Tolonen joutui ajamaan autolla ja kuskailemaan lapsia paikasta toiseen, Euroopassa hän ei joudu ajamaan autoa lainkaan. Työn lisäksi myös vapaa-aika on erilaista näissä kahdessa maassa.

”Yhdysvalloissa käytiin tosi paljon ulkona syömässä ja elokuvissa. Belgiassa usein istuskellaan kahviloissa päivisin ja viikonloppuisin saatetaan istuskella pubeissa tai käydä erilaisissa tapahtumissa. Belgiassa on myös todella lyhyet etäisyydet lähes kaikkialle, minkä takia muihin maihin on helppoa ja halpaa tehdä reissuja”, Tolonen sanoo. Hän on tehnyt viikonloppureissuja muun muassa Hollantiin ja Luxemburgiin.

”Ensi viikolla suuntana on Irlanti, jonne menopaluulippu maksoi 20 euroa. Sillä hinnalla en pääse edes bussilla Suomussalmelta Kajaaniin”, hän kertoo.

Kulttuurierot suuremmat USA:ssa kuin Euroopassa

”USA:ssa huomasi, että monilla ihmisillä ei oikeasti ollut maantiedon taidot oikein hanskassa ja moni ei tiennyt Suomesta yhtään mitään. Pyysin erästä uutta jenkkiystävää arvaamaan, missä Suomi on, ja vastauksena oli ”jossain Thaimaan lähellä?” Vaikka joku saattoikin joskus tietää, että pohjoismaisesta maasta oli kyse, usein ainoat esille nousevat asiat olivat, että siellä on kylmää, pimeää ja hyvä koulujärjestelmä. Kerran naapurikaupungin opiskelijabileissä kerroin eräälle nuorelle miehelle, että Suomessa on pingviinejä ja jääkarhuja, ja se muuten meni ihan täydestä.”

Yhdysvaltojen kulttuuri on huomattavasti erilainen kuin Suomen. Muun muassa suuret autot, kenkien käyttäminen sisällä ja drive-in-apteekit ja -pankit hämmensivät nuorta suomalaista.

”Tuntuu, että Yhdysvalloissa tosi moni asia oli tehty ihmisille liiankin helpoksi ja autoon saavutettavaksi, mikä ehkä vähän laiskistaa ihmistä. Politiikka on todella arka puheenaihe. Belgiassa kulttuurishokki on ollut pienempi, mutta kyllä jotain pieniä hämmentäviä asioita on tullut vastaan. Asun Brysselissä eli käytännössä Euroopan Unionin pääkaupungissa ja siltikään monet ihmiset täällä eivät osaa englantia. Ranskan kieltä osaamattomana on usein aika sormi keskellä suuta”, hän sanoo. Pienistä ärsyttävistä asioista hänelle tulee mieleen muun muassa maksulliset wc:t sekä julkisen liikenteen epäkohdat.

Tolonen on tehnyt Belgiasta viikonloppureissuja muun muassa Luxemburgiin. (Kuva: Anni Tolonen)

Kielitaidon takia ei kannata jättää lähtemättä

Tolonen oli lukion jälkeen hieman epätietoinen tulevaisuuden suunnitelmistaan. Ajatus lähteä au pairiksi tuli entisen au pairin kerrottua kokemuksiaan hänen koulullaan.

”Suosittelisin au pairiksi lähtemistä ihmiselle, joka oikeasti tykkää lapsista ja haluaa tehdä lasten kanssa töitä – en kenellekään joka haluaa vain matkustella ja juhlia. Seikkailunhalua on hyvä olla. Huonon kielitaidon takia ei kannata jättää lähtemättä, jos on halua oppia kieltä ja kulttuuria. Jos esimerkiksi Yhdysvaltoihin lähtee, niin englannin kieli kehittyy aivan varmasti, vaikka aluksi vähän hankalaa olisikin”, Tolonen korostaa. Jos ei pidä lapsista, elämästä voi yhtäkkiä tulla epätoivoista, kun suurin osa au pair -ajasta kuitenkin vietetään töissä.

”Jo Eurooppaan lähteminen laajentaa maailmankuvaa paljon ja Yhdysvaltoihin asti lähtiessä huomaa sen maan olevan jo kokonaan oma maailmansa. Mene ja katso – mitä siinä voi menettääkään?”

Yhdysvalloissa jouluvalot ja -koristeet otetaan hieman vakavammin kuin Suomessa. (Kuva: Anni Tolonen)

 

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*