Arkkuhautaamisen suosio hiipumassa, tuhkaaminen yleistyy

Monien hautausmaiden ongelmaksi koituu tilanpuute. Kuva: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oulun evankelisluterilaisten seurakuntien hautausmaa Intiössä täyttyy yhä vähemmän arkuista ja enemmän uurnista. Jo noin 63 prosenttia vainajista tuhkataan. Arkkuhautauksien määrä on tällä hetkellä 37 prosenttia.

Sanomalehti Kalevan mukaan naiset valitsevat tuhkauksen hieman miehiä useammin. Maaseudulla arkkuhautaus on vielä suositumpi muoto. Suhtautuminen tuhkaamiseen on selkeästi muuttunut kuluneen vuosikymmenen aikana koko Pohjois-Suomessa. Oulun krematorion luvut ovat tästä hyvä esimerkki: kymmenessä vuodessa tuhkattavien määrä on noussut alle tuhannesta melkein kahteentuhanteen vuodessa.

Syitä tuhkauksen suosion kasvuun on monia. Valintaan vaikuttavat niin uskonnolliset tekijät, tunnesyyt kuin paikkakunnan perinteetkin. Käytännön tekijöilläkin voi olla merkitystä, sillä esimerkiksi Oulun hautausmaalla ei yksinkertaisesti ole uurnahaudoille paikkoja kuin muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Oulun yksiuunisessa krematoriossa poltetaan päivittäin 4–5 vainajaa, ja yhdessä tuhkaamisoperaatiossa kestää keskimäärin puolitoista tuntia. Oulun krematorio palvelee koko Pohjois-Suomen tuhkaustarpeita.

 

KALEVA: ”Toinen puoliso haluaa tuhkauksen, toinen ark­ku­hau­tauk­sen” – Oulussa Intiön hautausmaalla tuhkataan yli 60 prosenttia vainajista

                   Oulun krematorio pe­rus­kor­ja­taan

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*