Aluevaalit askarruttavat opiskelijoita – ”Nyt on tosi tärkeät vaalit kyseessä”

Aluevaalien mainoksia voi nähdä teiden varsilla. Kuva: Meliina Anias

Aluevaalit lähestyvät kovaa kyytiä, sillä Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23.1.2022. Vaalien ennakkoäänestys päättyy tänään. Eri puolueiden aluevaalimainoksia on voinut havaita katujen ja teiden varsilla, ja mainoksia pyörii paljon radioissa ja televisioissa. Monia suomalaisia kuitenkin ihmetyttää se, mistä tulevissa vaaleissa on oikein kyse.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista ei tiedä, mitä aluevaalit tarkalleen ovat ja mitä niissä päätetään. Kaikista eniten tietoisia on tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaiden ryhmä, mutta sitä nuorempien keskuudessa tietämättömyyttä esiintyi enemmän. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan opiskelijoista 24 % tiesi aluevaaleista. Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoille teetetyssä kyselyssä 68 % prosenttia vastanneista tiesi suunnilleen, mitä aluevaalit ovat. 13 % vastanneista opiskelijoista ei tiennyt aluevaaleista ollenkaan.

Opiskelijoilla on paljon kysyttävää

Monia opiskelijoita kiinnostaa tietää, mitä aluevaaleilla valitaan.

”Aluevaaleissa valitaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella 79 valtuutettua aluevaltuustoon”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan aluevaalilautakunnan sihteeri Kirsti Lehtinen.

Lehtisen mukaan valtuutettujen toimikausi alkaa jo 1.3.2022, mutta uudet hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alusta.

Laajaa pohdintaa käytiin opiskelijoiden keskuudessa siitä, mihin aluevaalit käytännössä vaikuttavat.

”Hyvinvointialueen valtuusto päättää muun muassa linjauksista, miten palvelut sijoittuvat koko alueella”, kertoo Lehtinen.

Lehtisen mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään ja mikä on pelastustoiminnan palvelutaso.

”Kysymys on siis todella merkittävästä meitä kaikkia koskevista palveluista”, Lehtinen summaa.

Lehtinen kannustaa ihmisiä äänestämään vaaleissa: ”Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millaisia päättäjiä meillä on”, hän toteaa.

Lehtisen mukaan äänestämällä voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka paljon palveluja ostetaan yksityisiltä terveysasemilta ja mitkä terveyspalvelut järjestetään omana työnä.

”Toivon kaikkien perehtyvän aiheeseen edes vähän ”

Monet opiskelijat kokevat, että aluevaalit ovat tulleet yllätyksenä ja ettei niitä ole mainostettu tarpeeksi. Lehtisen mukaan aluevaalit liittyvät sote-uudistukseen, josta on puhuttu vuosikausia.

”Viimein viime kesäkuussa eduskunta sai hyväksytyksi sote-lait, minkä jälkeen alkoi vaalien valmistelu tosissaan. Kysymys on siis samasta asiasta: sote eli sosiaali- ja terveyspalvelut on yhtä kuin hyvinvointialueet”, Lehtinen selventää.

Lehtinen ymmärtää hyvin opiskelijoiden yllättynyttä reaktiota siihen, kuinka isoista vaaleista on kyse.

”Olen täysin samaa mieltä. Nyt on tosi tärkeät vaalit kyseessä”, Lehtinen sanoo.

Tietoa löytyy monista kanavista, esimerkiksi vaalikoneista, joita on toteutettu monella eri tavalla. Vaalikoneiden kysymykset auttavat äänestäjää myös hahmottamaan vaalien asiakysymyksiä ja vastaamalla kysymyksiin joutuu pohtimaan omia kantojaan.

”Toivon kaikkien perehtyvän aiheeseen edes vähän ja menevän antamaan äänensä”, Lehtinen toteaa.  

Maaseudun tulevaisuuden kysely: Puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä aluevaaleissa päätetään – 68 prosenttia aikoo silti äänestää vaaleissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*