Ala-arvoinen johtaminen uuvuttaa nuoria – Työttömyys houkuttelee enemmän kuin huono työpaikka

Ensimmäinen työpaikka kahvilassa aiheutti Pinjalle unettomuutta. Kuva:Pixabay

Pinja, 23, (nimi muutettu) irtisanoutui työpaikastaan vajaan vuoden jälkeen. Hän oli kaverin suosituksesta hakenut samaan kahvilaan töihin ja saanut paikan. Hän kertoo alkuun olleensa innoissaan uudesta työpaikasta. Into muuttui kuitenkin pettymyksesi nopeasti.

”Luulin aloittavani rennossa ja kivassa työpaikassa. Totuus oli aivan eri. Työpaikalla oli paljon selän takana puhumista, minua ei perehdytty kunnolla ja koin jääneeni työporukan ulkopuolelle. Esihenkilöt ja työkaverit olivat töykeitä, ja itkin usein päästyäni kotiin”, Pinja kertoo.

Pinja kertoi ensin tilanteesta kaverilleen, joka työskenteli samassa kahvilassa. Kaveri vähätteli tilannetta ja sanoi, että täytyy vain olla oma-aloitteisempi ja koittaa kestää.

”Tämä oli ensimmäinen oikea työpaikkani. Aloin miettimään, oliko vika minussa, valitanko turhasta ja olinko ainoa, joka itki työpäivän päätteeksi”, Pinja lisää.

Pinja kertoi alkaneensa näkemään painajaisia töihin menemisestä. Huonon perehdyttämisen vuoksi Pinja ahdistui ja töihin meneminen alkoi tuntumaan ylitsepääsemättömältä.

”Jäin usein yksin kassalle kiireaikoina, kun muut olivat takahuoneessa. Kuuntelin asiakkaiden valituksia ja en uskaltanut sanoa asiasta kenellekään. Sain huutoja virheistä ja tekemättömistä tehtävistä, mutta kukaan ei ollut valmis opettamaan minua.”

Pinja kertoi, että keskustelu äitinsä kanssa rohkaisi hänet ottamaan lopputilin.

”Olen onnekas, kun minulla on niin hyvä tukiverkosto. Äitini näki, etten ollut onnellinen. Hän kertoi, ettei työpaikalle menemisestä kuuluisi ahdistua.”

Yksi tarina monista

Pinja ei ole ainoa, jolla on työelämästä tämmöisiä kokemuksia.

Nuoret kokevat eriarvoisuutta työyhteisöissä ja tulleensa pompotelluiksi. Keskeisiksi ongelmakohdiksi nostetaan työpaikkojen huono perehdytys, kohtuuttomat odotukset ja pitkät päivät ilman taukoja.

Ylen tekemän kyselyn mukaan yksi suurimmista puutteista nuorten työoloissa oli perehdytyksen puute. Kyselyyn oli vastannut yli 300 nuorta.  

Elokuussa perustettu Instagram-tili mieluummintyoton on kerännyt alle puolessa vuodessa reilut 9000 seuraajaa. Tilin tarkoituksena on jakaa anonyymisti kokemuksia työsuhteiden epäkohdista.

Nuorten halu esiintyä nimettöminä johtuu pelosta leimautua valittajiksi ja ongelmiin joutumisesta.

Tietämättömyys omista oikeuksista ja kokemattomuus työelämässä aiheuttavat epävarmuutta tuoda työpaikan epäkohtia esille.

Ensimmäinen työpaikka on arvokas kokemus nuorelle

Ensimmäisen työpaikan kokemus on tärkeä nuorten työelämän jatkuvuuden kannalta, se joko innostaa tai lannistaa.

Työelämää tutkinut Tampereen yliopiston lehtori Pasi Pyöriä kertoi Ylelle, ettei nuorten kohtelu työpaikoilla ole vain inhimillisesti tärkeä kysymys vaan se voi käydä kalliiksi myös yrityksille.

”Lähitulevaisuudessa kilpailu osaavasta työvoimasta kasvaa. Se miten, nuoret otetaan työpaikalla vastaan, voi olla työnantajalle kilpailuvaltti”, Pyöriä lisää.

Huonoja kokemuksia on helppo jakaa Internetissä anonyymisti, ja nämä vaikuttavat suoraan yrityksen maineeseen.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen kertoi Ylelle, että nuoren ensimmäinen työpaikka on suuressa roolissa ja sillä voi olla pitkäkantoiset vaikutukset elämään.

”Olisi tärkeää välittää nuorille viestiä, että työelämä ei ole vain kurjaa ja kiirettä.”

Yle: Nuoret raatavat pitkiä työpäiviä nälissään ja kuuntelevat pikkupomojen huutoa palvelualalla – yli 300 nuorta kertoi Ylelle kokemuksistaan

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*