Totta vai tarua? VLCD-dieetti on turvallinen ja terveellinen tapa laihduttaa

Nutrilett kertoo verkkosivuillaan, että VLCD-dieetti on turvallinen ja terveellinen tapa laihtua. VLCD eli Very Low Calorie Diet tarkoittaa dieettiä, jonka aikana saatava kalorimäärä on erittäin alhainen. Dieetin aikana käytetään sille sopivia vähäkalorisia tuotteita, esimerkiksi keittoja ja pirtelöitä. Esimerkkituotteena tässä projektissa olemme käyttäneet Nutrilettin Rich Chocolate Shake -pirtelöä. Niitä juodaan päivän aikana viisi. Viidestä pirtelöstä kuluttaja saa Nutrilettin mukaan kaikki päivän aikana tarvittavat ravintoaineet. Ihmisen kuuluisi normaalisti syödä päivittäin noin 1800-2000 kalorin edestä, mutta tällä dieetillä kalorit jäävät 600 kalorin pintaan. 

Kansaneläkelaitoksen ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaiseman korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksen mukaan yhden opiskelija-aterian tulisi kattaa kolmannes päivittäisestä energiantarpeesta. Keskimääräisesti kaloreita tulisi tässä ateriassa olla 700-800, maksimissaan 1000 ja minimissään 500. Yhdessä VLCD-pirtelössä on keskimäärin 120 kaloria, eli päivittäinen kalorimäärä jäisi noin kuuteensataan.

Oheisessa taulukossa on listattuna Ruokatietoyhdistyksen suosittelemat päivittäisarvot sekä kuinka paljon tiettyä elementtiä saa viidestä VLCD-pirtelöstä päivän aikana. 

 RuokatietoyhdistysVLCD-pirtelö
Rasva25-40%7,9% (13 g)
Proteiini10-20%34,5% (57 g)
Hiilihydraatti45-60%33,9% (56 g)

VLCD-pirtelön vitamiinipitoisuus ja hivenainemäärät (esimerkiksi otettu vain tutuimmat). Taulukossa suluissa osuus saannin vertailuarvosta. 

Vitamiinit Hivenaineet 
C-vitamiini81 mg (101 %)Sinkki17 mg (170 %)
D-vitamiini6,4 µg (128 %)Magnesium479 mg (128 %)
Biotiini150 µg (300 %)Rauta17 mg (121 %)
  Kalsium1031 mg (129 %.

Ravinto vaikuttaa moneen asiaan aivojen toiminnasta vireystilaan. Jos kalorimäärät romahtavat yhtäkkiä huimastikin, joutuu elimistö todella koville. Nutrilettin nettisivuillakin todetaan, että dieetin alkuvaiheessa voi esiintyä päänsärkyä, heikotusta, nälän tunnetta ja ärtyneisyyttä. Dieetti voi siis vaikuttaa myös mielenterveyteen negatiivisesti.

Nutrilettin verkkosivuilla informoidaan myös, että VLCD-kuurilla voi ilmetä sivuvaikutuksia. Noin puolelle ruokavaliota noudattaneista se on aiheuttanut palelua ja ihon kuivumista. Noin kymmenellä prosentilla kerrotaan esiintyneen jopa hiustenlähtöä sekä sappikiviä. 

Funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan Paula Heinosen mukaan tutkimamme pirtelön kaltaisen tuotteen käytöllä suolisto ja sen mikrobisto eivät pysy tasapainossa.

– Se sisältää muun muassa makeutusaineita, kuten aspartaamia sekä asesulfaami k:ta, jotka voivat aiheuttaa varsinkin herkille ihmisille suolistovaivoja. Lisäksi tuote sisältää paljon fruktoosia ja glukoosisiirappia, joista jälkimmäinen on ruokateollisuuden käyttämä halpa tärkkelysmakeuttaja. Kummallakaan näistä ei ole minkäänlaista erityistä terveydellistä hyötyä, mutta haittaa voi olla, hän kertoo. 

Myös tuotteen sisältämän prosessoidun soijaöljyn ravintoarvo on laihduttajalle kyseenalainen.

Tuote sisältää verrattain vähän kuitua, joka on tärkeää suoliston toiminnalle. Viidestä pirtelöannoksesta saa 18 grammaa ravintokuitua, kun päivässä sitä tulisi saada 30 grammaa tai enemmän.

– Suolisto ei saa tästä tuotteesta niitä ravintoarvoja, mitä se tarvitsisi pysyäkseen täysin toimintakykyisenä, Heinonen toteaa.

Hän myös korostaa, ettei tämän dieetin aikana tulisi harrastaa muuta liikuntaa kuin rauhallista kävelyä. 

Totta vai tarua? 50/50

VLCD-kuuri ei ole terveellinen tapa laihduttaa. Sen aikana käytettävät tuotteet (esimerkiksi Nutrilett Rich Chocolate Shake) sisältävät ainesosia, jotka eivät ole terveydelle hyödyllisiä, kuten keinotekoisia makeutusaineita. Niissä käytetään myös soija- sekä maitoproteiinia, joille monet ihmiset ovat joko allergisia tai yliherkkiä. Dieetti vaikuttaa niukkuutensa vuoksi esimerkiksi suoliston ja aivojen toimintaan. Kehon jäädessä energiavajeelle (vrt. dieetin 600 kcal/päivä ja normaali 2000 kcal/päivä) se alkaa voida huonosti. Kuitenkin tapauksissa, joissa henkilöllä on huomattavaa ylipainoa, voi tämä kuuri toimia hyvänä starttina laihdutusprojektiin.

Tutkiessamme tätä väitettä emme löytäneet todisteita siitä, että Nutrilettin VLCD-tuotteet olisivat kuluttajalle huomattavasti haitallisia. Kuurin lyhytaikaisuuden (suositus 2-3 viikkoa) vuoksi kehossa mahdollisesti tapahtuvat negatiiviset muutokset ovat korjattavissa, kun laihdutusta jatkaa terveellisemmällä ruokavaliolla VLCD-dieetin jälkeen. Nutrilettin tuotteiden ansiosta paino myös erittäin todennäköisesti tipahtaa, joten sen avulla saa luvattuja laihdutustuloksia ainakin lyhytaikaisesti.

Jasmin Kareinen & Saana Tuisku

Lähteet:

https://www.kela.fi/documents/10180/4204900/Korkeakouluopiskelijoiden+ruokailusuositus_2016.pdf/c0f80b39-bee7-4bbc-beb1-a5efba60daf6?version=1.1

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/opiskelijat/

https://www.nutrilett.fi/wp-content/uploads/2020/04/ainesosaluettelo_18_06_2020.pdf

Nutrilettin verkkosivujen kohdat ”VLCD-DIEETTI” ja ”Usein kysytyt kysymykset nutrauksesta

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*