Totta vai tarua? Twitterin poliisiparodiatilit pitäisi poistaa

HS: Maahanmuuttovastaiset keskittävät nyt hyökkäyksensä poliisiin – poliisia parodioivat tilit pitäisi poistaa Twitteristä, sanoo vihapuheen kohteeksi joutunut ylikomisario

Jutussa ylikomisario Jari Taponen sanoo, että poliisiparodiatilit pitäisi sulkea Twittterissä, sillä siinä on kyseessä sama asia kuin siinä, että joku kävelee kadulla poliisiksi naamioituneena.

”Näissä parodiatileissä on olemassa todellinen mahdollisuus, että ihmiset luulevat niitä oikeaksi poliisiksi, ja niin on myös käynyt. Jos on tarkoitus erehdyttää ihmisiä luulemaan, että kyseessä on oikea poliisi, se ei näkemykseni mukaan mene sananvapauden piiriin. Ihan samalla tavalla kuin poliisina esiintyminen kadullakaan ei kuulu perusoikeuksiin”, sanoo Jari Taponen.

Väite on osittain totta.

Poliisiparodiatilien kohdalla pitää muistaa, etteivät kaikki parodiatilit ole samanlaisia. Osa niistä on puhtaasti parodioita, mutta osa tileistä ei pysy parodiaroolissaan, vaan ne välittävät poliittista agendaansa yrittämättä varsinaisesti parodioida poliisia.

Twitter on todella nopea tiedotusväline. Merkittävissä tapauksissa, kuten esimerkiksi Turun terrori-iskujen yhteydessä poliisi viesti erittäin paljon Twitterissä. Silloin parodiatilit saattavat aiheuttaa erittäin vaarallisia ja vahingollisia tilanteita.

Lähtökohtaisesti parodiatilit ja poliisin kritisoiminen ovat sallittua, jopa poliisin uskottavuuden nakertaminen on sallittua, kunhan sen tekee sallituissa rajoissa. Suomessa on mielipiteen- ja sananvapaus, mutta niihin liittyy aina myös vastuu. Parodiaksi tai huumoriksi puettu rasismi ei kuulu sananvapauteen.

Poliisibarometristä selviää, että enemmistö kansalaisista ei pidä todennäköisenä, että kansalaiset, yritykset tai muut tahot yrittäisivät korruptoida tai häiritä poliisin toimintaa epäeettisellä tavalla. Voidaan siis ajatella, että sen myötä myös parodiatilejä on helppo uskoa todeksi. Monet eivät ajattele, että jotkut voisivat toimia epäeettisellä tavalla.

Poliisi muuttaa sosiaalisen median tiliensä ulkoasun vaikeammin kopioitavaksi vuodenvaihteessa. Silloin poliisin viralliset tunnukset, eli miekka, leijoina ja virkapuku ovat entistä näkyvimmin esillä. Helsingin poliisilaitoksella on käynnistetty esitutkinta muutamasta sosiaalisen median profiilista.

TS:n jutussa poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen kertoo, ettei parodiaan haluta puuttua, sillä se kuuluu avoimeen demokraattiseen yhteiskuntaan. Hän kuitenkin jatkaa, että ”Mutta mistä olemme huolissamme, on se, että syntyykö tilanteita, joissa erehdytään luulemaan jotain toimijaa poliisiksi.”

On kuitenkin muistettava, että kokematon netin käyttäjä saattaa hyvin helposti erehtyä luulemaan parodiaa totuudeksi. Twitterin säännöissä mainitaan, että parodiatilistä on mainittava tilin profiilikuvauksessa. Käynnissä olevaa valetilien tutkintaa johtaa rikostarkastaja Jouni J. Niskanen. Hänen mukaansa maininta tilin tiedoissa ei välttämättä riitä lain edessä. Hän kertoo, että poliisina somessa esiintyvä voi syyllistyä kolmeen rikokseen. Kyseeseen voivat tulla virkavallan anastus tai poliisin tunnuskuvan tai virkapuvun luvaton käyttö. Oikeustapauksia ei kuitenkaan vielä ole.

Luotosen mukaan poliisihallitus on esittänyt sisäministeriölle lainmuutoksia, joiden myötä poliisina esiintymisestä määrättäviä rangaistuksia kovennettaisiin. Se antaisi poliisille mahdollisuuden käyttää salaisia pakkokeinoja, kuten telekuuntelua sellaisten rikosten selvittämiseen.

Yhteenveto:

Osa poliisiparodiatileistä on sellaisia, ettei niiden sulkemiselle ole perusteita. Osa taas ylittää rajan, joka ei kuulu enää sananvapauteen. Jokainen profiili pitää käsitellä yksitellen. Esitutkinta joistain tileistä on aloitettu, mutta oikeustapauksia ei kuitenkaan vielä ole. Poliisin ja syyttäjänkin arviot ovat joiltain osin vielä nimenomaan arvioita.

Totta vai tarua? 50/50

 

Lähteet:

Sisäministeriö: Poliisibarometri 2016

TS: Poliisi vaihtaa someilmeensä – useista parodiatileistä aloitettu esitutkinta

 

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*