Totta vai tarua? Sipuli sukassa auttaa flunssaan

Syysflunssa vaivaa taas, nenä vuotaa ja yskittää. Mikä avuksi? Moni on voinut törmätä väitteeseen, jonka mukaan sipulin laittaminen yöksi sukkaan auttaisi flunssaan. Onko tällä kansanperinteellä oikeasti vaikutusta syysflunssan taltuttamisessa? 

Netti on pullollaan artikkeleita sipulisukan hyödyistä flunssaan. Väitteiden mukaan se voi muun muassa avata tukkoista nenää ja vähentää flunssan kestoa limaa poistamalla, imemällä bakteereja ihon läpi tai päästämällä flunssaa lievittäviä aineita kehoon. Sipulisukan hyödyistä ei kuitenkaan ole tehty yhtäkään virallista tutkimusta. 

Terveyshyötyjä vai ei? 

Yhdysvaltalaisen ravintotieteen professori Ruth MacDonald kertoo Best Food Facts -sivun haastattelussa, että sipuleilla voi olla jonkinlaisia positiivisia terveysvaikutuksia niiden sisältämien ravintoaineiden vuoksi. Niiden ei kuitenkaan uskota parantavan sairauksia. Tätä uskomusta tukee myös terveyshyödyistä kertovien artikkeleiden lähteettömyys. 

Sipuli sisältää C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka voivat vähentää flunssan kestoa. Molemmat aineet voivat imeytyä ihon läpi, mutta sipulit sisältävät kyseisiä ravintoaineita vain vähäisiä määriä, joten niiden terveysvaikutukset ovat mitättömät. Sipuli saattaa irroittaa limaa, jos sitä pitää lähellä hengitysteitä. Tälläkään konstilla ei kuitenkaan ole todistettuja vaikutuksia flunssan kestoon. Myöskään väitteestä, että sipuli imisi bakteereja, ei ole mitään todisteita. 

National Library of Medicine -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan myös valkosipulilla saattaa olla jonkinlaisia terveyshyötyjä. Tutkimukseen osallistuneista koehenkilöistä osa söi valkosipulia joka päivä kolmen kuukauden ajan ja sairastui flunssaan harvemmin kuin lumelääkettä saaneet koehenkilöt. Lume- eli plasebo-efektillä tarkoitetaan hoitoa, joka ei sisällä tieteellisesti vaikuttavaa ainetta tai menetelmää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että potilas uskoo toimimattoman lääkkeen vaikuttavan ja kokee terveyshyötyjä uskomuksen vuoksi. Tutkimuksessa nautittiin valkosipulia nimenomaan suun kautta, joten tämäkään ei kerro sipulin hyödyistä sukkaan laitettaessa. 

Totta vai tarua? Todennäköisesti tarua. 

Sipulin laittaminen sukkaan ei todennäköisesti vaikuta flunssaan millään tavalla. Mahdolliset vaikutukset taudin kestoon ja ankaruuteen liittyvät luultavasti muihin parantumiseen vaikuttaviin tekijöihin sekä mahdollisesti lume-efektiin. Mitään tieteellistä näyttöä sipulisukan toimivuudesta ei ole, eivätkä sipulin ainesosat tai niiden imeytymisteho puolla minkäänlaisten merkittävien terveysvaikutuksien olemassaoloa. 

Teksti: Kai Korhonen ja Meliina Anias 


Lähteet

Best Food Facts: Do Onions Absorb Bacteria That Cause Illness?

Fineli.fi (THL): Sipuli, keltasipuli

National Library of Medicine: Garlic for the Common Cold

National Library of Medicine: Placebo effects and the common cold – a randomized controlled trial

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*