Totta vai tarua? Sinkkitableteilla voidaan hoitaa flunssaa

Sinkin hyödyistä flunssan hoidossa on uutisoitu paljon eri medioissa viime vuosina. Yleisimmin sinkin on väitetty lyhentävän flunssan kestoa ja helpottavan sen oireita. Lisäksi on kerrottu olevan tärkeää, että sinkkitabletti on imeskeltävä, eikä nieltävä, ja että usein flunssan hoidossa käytetty sinkkisitraattitabletti onkin uusimman tiedon valossa täysin hyödytön.  

Sinkin syömistä flunssan hoidossa on tutkittu 1980-luvulta lähtien. Aiheesta on tehty viime vuosina tutkimuksia esimerkiksi niin Kanadassa, Intiassa, Uudessa-Seelannissa, kuin Suomessakin.

Suomessa sinkin vaikutuksia flunssan hoidossa on tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä. Hänen viimeisimmät tutkimuksensa osoittavat, että flunssa voi lyhentyä imeskeltävien sinkkitablettien ansiosta jopa kolme päivää. Tärkeää on kuitenkin aloittaa tablettien syöminen jo heti ensimmäisten flunssaoireiden ilmaantuessa.

Vuonna 2014 tehdyn uusiseelantilaistutkimuksen mukaan sinkki on yksi parhaista uudenlaisista hoitokeinoista flunssan lyhentämisessä.

Sinkkisitraatista ei olekaan hyötyä

Sinkin vaikutuksesta flunssaoireiden varsinaisessa helpottamisessa ei ole olemassa kuitenkaan tieteellistä näyttöä. Infektiotautiopin emeritusprofessori Olli Ruuskanen sanoo sinkkihoidon vaikutuksen flunssaoireiden hoitoon olevan huonosti tutkittu.

Sen sijaan väite siitä, että vain imeskeltävä sinkkitabletti tehoaa, vaikuttaisi tämän hetkisten tutkimusten mukaan olevan totta. On tärkeää, että sinkki vapautuu jo nielussa, sillä tauti sijaitsee siellä. Näin sinkkitabletti on ikään kuin paikallishoitoa.

Kanadalaistutkimus vuodelta 2012 osoittaisi sinkkiasetaatti ja –glukonaattitablettien tepsivän parhaiten flunssaoireiden lyhentämiseen. Sen sijaan usein käytetyt sinkkisitraattitabletit eivät tehoa samalla tavalla. Tämä johtuu siitä, että sitraatti sitoo sinkkiä tehokkaasti, eikä siksi pääse vapautumaan nieluun. Samanlaiseen loppupäätelmään pääsi myös Harri Hemilä vuonna 2017 julkaisemissa tutkimuksissaan.

Sinkkiasetaatin sekä -glukonaatin tehojen välillä ei ole löydetty suurta eroa. Hemilän tutkimuksessa sinkkiasetaatilla saatiin kuitenkin hieman parempia tuloksia kuin sinkkiglukonaatilla.

 

Totta vai tarua? 50/50

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*