Totta vai tarua? Sebastian Tynkkynen: Suomi ei ole enää sananvapauden kärkimaa

Oulun kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen väitti blogissaan 13.10.2017, että Suomi ei ole enää sananvapauden kärkimaa: ”Onko Suomi sitten menettänyt asemansa sananvapauden kärkimaana? Jos haluan ilmaista näkemyksiäni vapaasti ilman pelkoa oikeuden sananvapaustuomioista, minun täytyy mennä Suomen rajojen ulkopuolelle. Kysymykseen on siis helppo vastata: Suomi ei ole enää sananvapauden kärkimaa. Paljon vapaammin tavalliset kansalaiset niin kuin poliitikotkin voivat puhua useissa muissa maissa Euroopassa ja Amerikassa kuin Suomessa.”

Journalistiliiton mukaan Suomessa sananvapaus on turvattu perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Heidän mukaansa sananvapaus ei tarkoita kuitenkaan sitä, että mitä tahansa saa sanoa. Myös rikoslaissa on kielletty yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus, joissa on tehty rajanvetoa yksityiselämän ja sananvapauden välillä.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee vuosittain lehdistönvapausindeksin. Joka vuosi vuodesta 2010 lähtien Suomi piti tämän listan kärkipaikkaa, mutta vuonna 2017 Suomi tippui sijalle kolme.

Järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiaisen mukaan pääministerin asema julkisen vallan käyttäjänä ja tapa puuttua voimakkaasti yksittäisten ammattitoimittajien työhön näyttäytyi sananvapauden rajoittamisena ja tämä oli syy siihen, miksi Suomi tippui kärkipaikalta.

Suomen takana on kuitenkin listalla lukuisia maita, joten tilanne ei ole niin hälyttävä kuin Tynkkynen sen antaa olettaa olevan. Väite siitä, että tavalliset kansalaiset ja poliitikot voivat puhua vapaammin muissa Euroopan maissa on siis väärin.

Suomen sananvapauslaki ei ole kuitenkaan muuttunut, joten laissa sananvapautta ei ole rajoitettu. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kuitenkin antanut Suomelle enemmän sananvapausloukkaustuomioita kuin naapurimaillemme tai useimmille Euroopan maille. Toimittaja Mikko Niskasaari kuitenkin kertoo blogissaan, että yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikki sananvapaustuomiot ovat tulleet toimittajien suiden tukkimisesta.

Koska kunnianloukkaussyytteiden määrä on lisääntynyt, se voi näyttää siltä, että sananvapautta rajoitetaan. Kuitenkin vanhempi konstaapeli Jarno Saarisen MTV:lle antaman haastattelun mukaan kunnianloukkaussyytteiden määrä on nousussa juuri internetin käytön yleistymisen vuoksi.

On siis totta, että Suomessa sananvapaus on vähentynyt, mutta ei siinä merkityksessä, missä Sebastian Tynkkynen sen kokee olevan. Yksityisyyden suojaa, syrjinnän kieltoa tai ihmisarvoa loukkaavat ilmaisut eivät kuulu sananvapauden piiriin.

 

Totta vai tarua? 50/50

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*