Totta vai tarua? Puhemelu kohottaa stressihormonitasoa

Turun ammattikorkeakoulun syyskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan puhemelu kasvattaa työntekijöiden stressihormonitasoa. Viime vuosina avokonttorit ja yhteiset työskentelytilat ovat saaneet suorastaan trendikkään aseman suomalaisessa työelämäkulttuurissa.  

Tutkimuksen mukaan itselle tarpeeton melu, kuten puhemelu, aiheuttaa työntekijöissä tyytymättömyyttä. Tutkimuksen mukaan puhemelun takia kärsivät muun muassa työntekijän keskittymiskyky ja työtehokkuus.  

Tulokseen päädyttiin Turun ammattikorkeakoulussa tehdyn laboratoriotutkimuksen avulla. Kokeeseen osallistui kaksi eri työryhmää, joista toinen sai työskennellä täydessä hiljaisuudessa ja toista altistettiin puhemelulle noin 50 minuuttia. Kokeen aikana ryhmät tekivät erilaisia työtehtäviä. Työtehtävissä suoriutumisen lisäksi tutkittavilta mitattiin myös veren stressihormonipitoisuutta sekä sykeväliä. Näiden tutkimusten avulla voidaan mitata kehon stressimuutoksia.  

Tutkimuksen tulosten mukaan puhemelulle altistuminen vaikeuttaa työssä suoriutumista. Turun ammattikorkeakoulun tiedotteen mukaan tätä tulosta osattiin odottaa jo ennestään, mutta tutkimuksessa ilmeni myös uusia tuloksia. Täysin uutena tietona kävi ilmi, että puhemelun aikana veren stressihormonitasot ja sykevälivaihtelu osoittavat melun aikana kehossa vallitsevaa stressitilaa. 

”Tämän uuden tiedon tulisi vaikuttaa siihen, miten meluun suhtaudutaan työpaikalla”, tutkimusta vetänyt psykologian tohtori, erikoistutkija Jenni Radun kertoo tiedotteessa.

Myös Indoor Air -nimisen julkaisun nettisivuilla on julkaistu lyhyt artikkeli aiheeseen liittyen. Julkaisun mukaan melun vaikutukset ihmisiin riippuvat melutasosta, mutta vaikutusta on myös muilla puheen ominaisuuksilla. Indoor Airin julkaisemassa tutkimuksessa oli 48 osallistujaa, jotka jaettiin tutkimuksen ajaksi työskentelemään joko hiljaisuuteen, puhemeluun tai muuten meluisaan tilaan.  

Tutkimuksessa päädyttiin siihen tulokseen, että parasta oli työskennellä hiljaisuudessa. Sekä puhemelu että muu melu aiheuttivat osallistujien kehossa fysiologisia haittoja kuten kortisolitason nousua. Lisäksi työskentely melussa oli ärsyttävämpää ja kuormittavampaa.  

Totta vai tarua? Totta. 

Puhemelu sekä muu taustalla kuuluva melu aiheuttavat tutkimusten mukaan stressitasojen nousua ihmisissä, ja se voi aiheuttaa fysiologisia oireita ja sitä kautta heikentää työsuoritusta. Jokainen kuitenkin reagoi taustameluun tavallaan. Toisia melu häiritsee ja toisia ei. Jotkut jopa kokevat, että taustamelun tai taustamusiikin kanssa on helpompaa työskennellä kuin hiljaisuudessa. Useat tutkimukset ovat kuitenkin todistaneet, että puhemelu vaikuttaa kehon stressitasoon, vaikka ihminen ei sitä itse huomaisi.

Lähteet: 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*