Totta vai tarua? Maapallolla syntyy kuorma-autollinen tekstiilijätettä joka sekunti

Sanomalehti Suomenmaa väittää elokuisessa pääkirjoituksessaan, että maapallolla syntyy kuorma-autollinen tekstiilijätettä joka sekunti. Lisäksi se väittää, että vain prosentti vaatejätteestä käytetään uuden vaatteen valmistukseen.

Suomenmaan kirjoituksen lähteenä on kiertotalouteen erikoistuneen Ellen MacArthur -säätiön raportti vuodelta 2017. Raportissa tarjotaan tekstiilitaloudelle näkemyksiä, jotka pohjautuvat kiertotalouteen.

Ensimmäinen väittämä, ”maapallolla syntyy kuorma-autollinen jätettä joka sekunti”, mainitaan raportissa osittain. Kuorma-auton kooksi on laskettu 17,5 m², mikä vastaa suuren pakettiauton tilavuutta. Raportissa ei kuitenkaan mainita mitään aluetta eikä sanota, että tämä määrä olisi koko maapallon tuottama tekstiilijätteen määrä. Väittämän perusteeksi raportista ei ole löydettävissä mitään tilastoa tai selkeää lähdettä.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Helena Dahlbo sanoo, että maailmanlaajuisia tekstiilijätteen määrän tilastoja ei ole saatavilla. Lisäksi tilastoinnit tekstiilijätteen osalta ovat aina arvioita, sillä sitä ei mitata suoraan, ei edes Suomessa. Dahlbo kertoo myös, että asiantuntijat tekevät arviointeja tekstiilijätteen määrästä laskennallisesti yhdistämällä tietoa monesta lähteestä. Lähteinä käytetään esimerkiksi tekstiilien tuotantotilastoja, niiden käyttötarkoitusta ja tekstiilikierrätyksen parissa toimivien haastatteluja.

Toisen väittämän kohdalla, ”vain prosentti vaatejätteestä käytetään uuden vaatteen valmistukseen”, on sattunut pieni käännösvirhe. Raportissa sanotaan, että vaatteen valmistukseen käytetystä materiaalista alle prosentti päätyy uuden vaatteen valmistukseen. Käännösvirheen ero on pieni, mutta vaatejäte on eri asia kuin vaatteeseen käytetty materiaali. Raportissa kuitenkin mainitaan myöhemmin, että asiantuntijoiden arvioiden mukaan vaatejätteen päätyminen kierrätykseen saattaisi olla alle 0,1 %, mutta tämän tiedon lähteenä käytetty artikkeli puhuu vain vaatekeräykseen viedyistä vaatteista eikä siis kaikesta vaatejätteestä.

Erikoitutkija Dahlbo arvioi, että luku Suomenmaan väitteessä kuulostaa oikealta – tekstiilijätettä kierrätetään takaisin hyvin vähän. Kuitenkin varmoja tilastotietoja ei tämänkään väitteen tueksi ole löydettävissä.

Totta vai tarua? Väitteen paikkansapitävyyttä ei voitu tarkistaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*