Totta vai tarua? Kosmetiikan sisältämä silikoni on haitallista

Kosmetiikan sisältämän silikonin on usein väitetty tukkivan ihohuokosia ja kertyvän hiuksiin ja hiuspohjaan. Tällaisia harhakäsityksiä voi aiheuttaa muun muassa se, että silikoneja on lukuisia erilaisia ja silikoneja käytetään kosmetiikan lisäksi esimerkiksi rakentamisessa. Siinä käytetyt silikonit ovat kuitenkin täysin eri ainesosia, kuin kosmetiikassa käytetyt.

Suomessa ja EU:ssa ylipäänsä kosmetiikan valmistusta valvotaan tarkasti. EU:n kosmetiikka-asetus valvoo muun muassa tuotteiden turvallisuutta, jakelua ja tuotteiden merkintöjä. Suomessa vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla ja markkinoille saattajalla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo markkinoilla olevia kosmeettisia valmisteita ja Suomen tulli valvoo maahantuotavia valmisteita. Kaikista tuotteista tulee olla tehty turvallisuusselvitys.

Me Naiset -lehden jutussa Miksi silikonia laitetaan iholle ja hiuksiin ja mitä siitä pitäisi ajatella? Suomalaisasiantuntija kertoo, onko silikoneja syytä vältellä (13.1.2020) Teknokemian Yhdistyksen kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine kertoo silikonien haitallisuudesta ihmiselle liikkuvan vieläkin vanhoja urbaanilegendoja, joilla ei kuitenkaan ole todenmukaisia perusteita.

”Silikonien ihoa ja hiusta hoitavat ominaisuudet ovat hyvät. Silikonit ovat hyvin siedettyjä ja hellävaraisia, eivätkä ne tuki ihohuokosia. Niiden avulla tuotteista saadaan käyttäjäystävällisempiä, kuten helposti levittyviä, ja niillä voidaan vaikuttaa tuotteen toimivuuteen, koska ne voivat muun muassa auttaa muiden aineiden imeytymisessä. Lisäksi ne ovat värittömiä ja tuoksuttomia ja stabiileja, minkä vuoksi ne ovat erinomaisia kosmetiikan raaka-aineita.”

Parturi-kampaamoalan yrittäjä, ammatillinen opettaja ja estenomi Kaisa Heikkinen peräänkuuluttaa EU:ssa käytettyjen kosmetiikkatuotteiden turvallisuutta.

”Euroopassa myytäviä kosmetiikkatuotteita koskee tiukka lainsäädäntö, jossa jokaisesta raaka-aineesta tulee olla turvallisuusselvitys. Näin ollen kosmetiikassa käytetyt silikonit ovat tutkittuja eivätkä aiheuta iholle terveysriskejä. Silikonit ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät pääse imeytymään ihoon.”

Heikkinen kertoo, että silikoni voisi tukkia ihohuokosia, mikäli tuote sisältäisi ainoastaan silikonia.

”En ole kuitenkaan ikinä törmännyt kosmetiikkatuotteeseen, joka sisältäisi ainoastaan silikonia, vaan siinä on aina muita ainesosia laimentamassa ja tekemässä tuotteesta helposti käytettävän. Tuotteet myös yleensä pestään pois esimerkiksi yöksi, joten iho pääsee hengittämään. Hiustuotteissa silikoni tekee ohuen kalvon hiuksen pinnalle, jolloin hius näyttää ja tuntuu sileämmältä. Hius on kuollutta kudosta, joten siinä voisi käyttää vaikka puhdasta silikonia huoletta. Shampoo pesee silikonin pois, jolloin se ei pääse kertymään hiukseen.”

Totta vai tarua? 50/50

Silikoni saattaa kerääntyä hiuksiin, jos hius on kovin huokoista ja silikonia sisältäviä tuotteita käytetään jatkuvasti eikä niitä pestä shampoolla kunnolla pois. Silikoni kosmetiikassa ei tuki ihohuokosia tai ole muutenkaan vaaraksi ihmiselle, mikäli tuotetta käytetään ohjeiden mukaisesti. Joistakin veteen liukenemattomista silikoneista saattaa kuitenkin koitua ympäristöhaittoja esimerkiksi niiden päästessä vesistöihin.

Lähteet:

http://www.teknokemia.fi/fin/

https://incihaku.fi/

https://tukes.fi/kemikaalit/kosmetiikka#36747f4f

https://www.is.fi/menaiset/tyyli/art-2000006371046.html

https://thehairlust.fi/pages/kaikki-mita-sinun-tulee-tietaa-silikoneista

https://www.unilever.fi/about/whats-in-our-products/your-ingredient-questions-answered/silicones.html

https://www.is.fi/menaiset/tyyli/art-2000005215782.html

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:342:0059:0209:fi:PDF

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*