Totta vai tarua? Kahvi on terveellistä

Kahvin terveyshyödyistä on uutisoitu runsaasti viime vuosien aikana. Ilta-Sanomien artikkelissa Kahvi on oikea terveysjuoma – mutta tiesitkö, miten paahtoaste vaikuttaa sen ominaisuuksiin? todetaan, että on aika heittää romukoppaan uskomus kahvin epäterveellisyydestä.

Kahvissa on myönteisiä terveysvaikutuksia lääketieteellisten tutkimustulosten perusteella. Sen terveysvaikutuksia tutkitaan maailmanlaajuisesti. Tutkimusta on tehty arvostetuissa yliopistoissa, kuten Harvardissa (USA), Southamptonissa (UK) ja Kuopiossa. Terveysväitteitä ovat kommentoineet myös arvostetut asiantuntijat Kansanterveystieteen emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto sekä Elintarviketeollisuusliitto ry:n johtaja Marleena Tanhuanpää. Terveydenhuolloin ammattilaisille julkaistaan tieteellistä tutkimustietoa kahviin, kofeiiniin ja terveyteen liittyen coffeeandhealth– sivustolla.

Kahvin terveyshyötyjä

On tutkimuksia, joiden mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen maksa-, suu- ja kohdun limakalvon syövän esiintyvyyteen. Tanhuanpää toteaa, että tieteellisen tutkimusnäytön mukaan kohtuullinen kahvinjuonti saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. Syöpiä on kuitenkin monenlaisia eikä kaikista ole tehty kahvin tai kofeiinin suhteen tarpeeksi tutkimuksia.

Harvardin yliopistossa julkaistiin vuonna 2014 tutkimus kahvin vaikutuksesta diabetesriskiin. Tutkimuksiin osallistuneiden elintapoja ja kahvinjuontia seurattiin 2–4 vuoden välein 20 vuoden ajan. Tulos oli, että diabetesriskiä voi pienentää juomalla muutaman lisäkupillisen kahvia päivittäin. Kofeiini laskee kehon insuliiniherkkyyttä ja heikentää glukoosinsietoa, jolloin riski sairastua tyypin 2 diabetekseen laskee.

Suomalaisten tutkijoiden tutkimuksessa havaittiin, että keski-iässä kahvia juoneilla oli pienempi riski sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin myöhäisiällä kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia tai joivat vain hieman. Pienin riski oli 3–5 kuppia vuorokaudessa kahvia juovilla keski-ikäisillä, joiden sairastumisriski oli 65 prosenttia pienempi.

Suomalaisten juovat noin 10 kiloa kahvia vuodessa, josta syntyy keitettynä 160 litraa eli noin 4-5 kupillista kahvia päivässä. Sopiva määrä kahvia tuoreen brittitutkimuksen mukaan on 3-4 kuppia ja paras terveysvaikutus väitetään saatavan neljällä kupillisella kahvia päivässä. Tutkimus ei kuitenkaan todista suoraan, että tietty määrä kahvia pitää ihmisen terveempänä. Huomiotta jää ihmisen muut terveyteen vaikuttavat tekijät, kuten ikä, tupakointi tai liikunnan harrastaminen.

Kahvin juomisella on myös haittoja

Kahvi on haitallista yli 10 kuppia päivässä juotuna. Kahvin sisältämä kofeiini voi jopa tappaa. Tappava määrä on 150 – 200 mg per elopainokilo. Kuusikymmentäkiloisella henkilöllä se olisi 60 litraa kahvia. Tämä tarkoittaa 480 kahvikupillista kupin tilavuuden ollessa 1,25 dl.

Paahtimoyritykset eivät voi esittää kahviin liittyviä terveysväitteitä kuluttajille. Elintarvikkeiden ravitsemus- ja terveysväitteitä säädellään tiukasti niin kutsutulla väiteasetuksella, joka sisältää kiellon kahviin ja kofeiiniin liittyvien terveysväitteiden käytöstä kaupallisessa kuluttajaviestinnässä. European Food Safety Authority, EFSA, on kuitenkin antanut kofeiinin terveysväitteistä myönteisen ja puoltavan lausunnon.

Totta vai tarua: 50/50.

 

LÄHTEET

Brittitutkimus: Kahvista saadaan terveyshyötyjä, kun sitä juodaan 3–4 kuppia päivässä

Caffeine: EFSA estimates safety intakes

Coffee and Health: Cancer

Ehkäise dementiaa, hörpi kahvia

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006

Increasing daily coffee consumption may reduce type 2 diabetes risk

Kahvi on oikea terveysjuoma – mutta tiesitkö, miten paahtoaste vaikuttaa sen ominaisuuksiin?

Kahvi ja terveys – Plussat ja miinukset

Kahvin 12 terveyshyötyä sekä 6 haittavaikutusta

Neurodegeneratiiviset sairaudet

Ravitsemus- ja terveysväitteet

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa

Totuus tutusta juomasta: Onko kahvi oikeasti terveellistä vai ei

Tämä määrä voi tappaa ihmisen

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*