Totta vai tarua? Joogalla on positiivisia vaikutuksia seksielämään

Joogalla on tunnetusti monia terveysvaikutuksia. Se lisää joustavuutta, energiaa, parantaa unenlaatua ja hengittämistä sekä vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet joogan positiiviset vaikutukset seksuaaliterveyteen.

Terve.fi julkaisi sekä huhtikuussa 2010 että syyskuussa 2013 aiheeseen liittyviä uutisia. Tuoreempi niistä perustuu yhdysvaltalaisen deittisivuston uutiseen, joka ei ole enää saatavilla. Vastaavia uutisia on saatavilla myös muun muassa Iltalehden sivuilta.

Vuonna 2010 julkaistussa uutisessa, joka perustuu WomansHealthMagazine -sivuston juttuun, kerrotaan joogan vahvistavan erityisesti lantionpohjan lihaksia. Tämä puolestaan auttaa supistamaan lihaksia voimakkaammin, mikä auttaa paremman orgasmin saamisessa.

Seksuaaliterapeutti ja joogaohjaaja Katariina Pohjoiskangas allekirjoittaa terve.fi:n uutiset.

”Jooga ylläpitää ja hoivaa seksuaaliterveyttä. Itse olen tuotteistanut seksuaaliterveyteen liittyvän oman Kuningatarjoogan, joka on tarkoitettu naisten lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja löytämiseen. Käsittelen kaikkea joogaa kuitenkin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lajina ja kun meidän kokonaisvaltainen hyvinvointimme lisääntyy niin muu hyvinvointimme lisääntyy. Sitä kautta seksuaaliterveys paranee ja hyvä seksuaaliterveys on avain hyvään seksuaalielämään”.

Joogan vaikutuksista seksielämään on tehty muutamia tutkimuksia. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin joogan vaikutuksia 22–55-vuotiaiden naisten seksuaalisiin toimintoihin. Tutkimuksen aikana naiset osallistuivat 12 viikkoa kestäneelle joogaleirille, jossa tehtyjen liikkeiden oli tarkoitus vahvistaa heidän seksuaalisia toimintojaan. Tutkijat tulivat johtopäätökseen, että jooga todella auttaa naisten seksuaalisiin toimintoihin, mutta vaikutuksen olevan suurempi yli 45-vuotiailla naisilla.

Pohjoiskankaan mukaan tutkimustuloksen selittää se, että naisella ikääntyminen tuo mukanaan seksuaaliterveyden laajan kirjon, kuten kuukautisiin vaikuttavat tekijät ja mahdolliset synnytykset. Kehossa tapahtuvat hormonaaliset tapahtumat, kuten esimerkiksi limakalvojen kuivuminen, estrogeenin väheneminen ja lantionpohjan lihasten pitokyvyn heikkeneminen, vaikuttavat nekin myös seksuaaliterveyteen.

Tutkijat kehittivät samanlaisen tutkimusmenetelmän myös miehille. Joogaistuntojen päätyttyä tutkijat havaitsivat, että, kuten naisillakin, myös miesten seksuaalisten toimintojen parantuneen merkittävästi.

”Vedän myös miehille omaa joogaa ja puhun sielläkin lantionpohjan lihaksista ja siitä, mitä merkitystä lantionpohjan lihasten ja alaselän hyvällä terveydellä on heidän seksuaaliterveydelleen, kuten esimerkiksi erektiokyvylle sekä eturauhasvaivojen tunnistamiselle ja hoidolle. Kyllä huomaa, että miehillä on silloin korvat aina auki”, Pohjoiskangas nauraa.

Pohjoiskangas korostaa joogan auttamisesta seksielämän ongelmiin riippuvan siitä, millainen ongelma on kyseessä. Hänen asiakkaansa, joiden seksuaaliterapian piiriin on lisätty toiminnallista harjoitusta eli joogaohjausta, ovat kokeneet saaneensa siitä apua seksuaaliterveyteen ja seksuaaliseen nautintoon.

”Ajattelen myös itsensä hyväksymisen lisäävän ymmärrystä ja halukkuutta tarkastella omaa seksuaaliterveyttä ja -hyvinvointia, ja mitä enemmän tarkastelemme näitä pulmia niin sitä lähemmäs saavumme tätä nautinnon teemaa samalla”, hän sanoo.

Totta vai tarua? Totta

Joogan terveysvaikutukset todellakin ulottuvat myös seksielämään, mutta laajemmassa kuvassa sen vaikutukset näkyvät erityisesti seksuaaliterveydessä.

Lähteet:

https://www.terve.fi/artikkelit/72641-jooga-parantaa-seksielamaa

https://www.researchgate.net/publication/38088471_Yoga_in_Female_Sexual_Functions

https://www.researchgate.net/publication/45277305_Yoga_in_Male_Sexual_Functioning_A_Noncompararive_Pilot_Study

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*