Totta vai tarua? Äiti suosii tytärtä, isä poikaa

Tiede-lehdessä julkaistussa jutussa väitettiin, että vanhemmat suosivat samaa sukupuolta olevia lapsia.

Jutun väite perustui amerikkalaistutkimuksiin, joissa oli huomattu, että vanhemmat suosivat samaa sukupuolta olevia lapsia, kun kyseessä on esimerkiksi perinnön jako tai koulutarvikkeiden ostaminen lapsille. Silti kokeeseen osallistuneet vanhemmat raportoivat ennen tutkimusta tehdyssä kyselyssä, etteivät suosisi kumpaakaan sukupuolta.

Tämä tutkimus yksinään ei kuitenkaan riitä tekemään väitettä oikeaksi. Ensinnäkin tutkimusmenetelmissä olisi parantamisen varaa. Se, valitseeko vanhempi pojan vai tytön koulurepun, ei vielä kerro kumpaa hän suosii varsinaisesti. Toisekseen netistä löytyi lähinnä vain vastakkaista näyttöä omaavia tutkimuksia.

Pari vanhempaa tutkimusta Intiasta muun muassa väitti, että vanhemmat suosisivat aina poikaa vanhojen perinteiden mukaisesti niin rahallisissa kuin koulutukseen liittyvissä asioissa. Lisäksi uudempi Daily Mailissa julkaistu juttu väitti, että lähes 90 prosenttia äideistä suosisi poikia.

Daily Mailin juttu oli toteutettu kyselynä, johon osallistui yli 2000 äitiä, joilla oli sekä tyttö- että poikalapsia. Vastanneista yli puolet kertoi kokevansa poikalapsien kanssa toimeen tulemisen helpommaksi. Lisäksi äidit olivat puolet kriittisempiä tyttölapsia kuin poikalapsia kohtaan.

Sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta nostaa esille suosimisen tilannesidonnaisuuden. Vaikka historiallinen trendi on ollut suosia poikia jo kauan aikaa, on lähiaikoina löytynyt myös vastakkaista näyttöä. Puurosen mielestä tyttöjen pärjääminen paremmin koulussa voisi olla seurausta vanhempien suuremmasta panostuksesta tyttöjen koulunkäyntiin.

Totta vai tarua? Enemmän väärin kuin oikein. On kuitenkin mahdotonta sanoa, että väite olisi täysin väärä, sillä asiasta ei ole vielä tehty riittävästi tutkimusta. 50/50.

 

Lähteet:

Äiti suosii tytärtä, isä poikaa

Do parents favor boys?

Selective discrimination against female children in Rural Punjab, India

Sons really are their mother’s favourites as 88 per cent admit treating boys differently

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*