Muovailun kautta läpi vaikeiden aikojen

Pandemiavuosi on ollut monelle yrittäjälle haastava. Korona ei kuitenkaan estänyt Mia Roinista avaamasta haaveilemaansa sisustus- ja keramiikkaliikettä. Kuva: Jutta Karjalainen

Haukiputaan torilla sijaitsevalla liiketilalla on paljon historiaa. Tilaan on mahtunut niin Pentik kuin kangaskauppakin – jopa paikallinen kirpputorikin ilahdutti siinä hetken aikaa. Nyt kuitenkin väripilkut näyteikkunan toisella puolen luovat voimakasta kontrastia harmaata, hattaroiden peittämää taivasta vasten. Silmiin pistää liikkeen julkisivua koristava iloisen värinen lintu – se on Keltainen Kolibri.

Avajaisista on kulunut runsas vuosi. Sisustusliike avattiin keramiikkapajan yhteyteen lokakuussa 2020. Samaan aikaan liikekonkurssit, laajamittaiset lomautukset sekä työntekijöiden irtisanomiset vilisivät median otsikoissa koronapandemian äkillisten vaikutusten vuoksi. Lukuisat yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa joko väliaikaisesti tai lopullisesti. Tämä ei kuitenkaan estänyt Mia Roinista avaamasta omaa sisustus- ja keramiikkaliikettä.

Pienen kylän keramiikkaputiikki

Roininen on kotoisin Haukiputaalta, joten hänelle oli luonnollista etsiä sieltä liiketilaa putiikilleen. Kuva: Jutta Karjalainen

Hiljaisuus, joka hiipii liikkeen sisään ulko-oven sulkeutuessa, saa muut aistit vireytymään. Oliivisteariiniset kynttilät valtaavat tilan hempeällä tuoksullaan. Katse yrittää löytää kohdetta, johon pysähtyä, mutta silmät ovat liian uteliaat. Väriskaala on laaja. Kirsikansävyyn kudottuja lattiatyynyjä, auringonkukan värisiä lautasia ja niin paljon monen kirjavia kynttilöitä. Vaikka katse harhaileekin, lopulta se osaa pysähtyä vihreisiin silmälasikehyksiin somistautuneeseen liikkeen omistajaan.

Tiskin taakse sijoittuvan verhon takaa avautuu yrityksen sydän, keramiikkapaja. Värimaailmaltaan se on paljon maltillisempi kuin itse myymälän. Rauhallisempi. Roininen istahtaa suuren pöydän ääressä olevalle pikkuruiselle penkille.

Hän kertoo aloittaneensa savikeramiikan muovaamisen kotonaan. Pian hän kuitenkin huomasi, etteivät pelkät kotitilat enää riitä tilaa vieville keramiikkauuneille ja lisääntyville tuotemäärille. Niinpä Roininen vuokrasikin liiketilan Haukiputaalta.

”Ajatuksena oli, että tähän tulisi vain oma työtilani. Hyvin pian tuli kuitenkin myös selväksi se, että myymälän kokeileminen pajan yhteyteen voisi olla hyvä idea”, Roininen summaa.

Pandemia on jättänyt lommon yritysmaailmaan

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vireille laitettujen konkurssien määrä koronan myötä kasvoi erityisesti maa-, metsä- ja kalatalouden, rakentamisen sekä kuljettamisen ja varastoinnin päätoimialoilla. Väliaikaisen konkurssilain ansiosta yritykset, joiden taloudellinen ahdinko on johtunut koronapandemiasta, ovat kuitenkin hyötyneet laista ja pystyneet ylläpitämään liiketoimintaansa. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kuitenkin kommentoi, että jos ja kun konkurssilaki palaa entiseen, on silti odotettavissa, että konkurssien määrä lähtee taas hetkellisesti nousuun.

Katon loisteputki välähtää. Työpajan hyllyköt ovat täynnä koreja, kyniä, ruukkuja ja valmista keramiikkaa. Vahakankaisen pöytäliinan päällä lepää kahdeksantoista vielä keskeneräistä saippualautasta. Roinisella on ollut paljon tekemistä, eikä tekeminen selvästikään vielä hetkeen lopu. Kysyttäessä Roiniselta, mikä sai hänet avaamaan keramiikkaliikkeensä yrittäjille vaikeana pandemiavuotena, hän toteaa:

”Miksipä en? Yhtä lailla ihmiset tarvitsevat kodintuotteita ja haluavat sisustaa kotinsa kauniiksi”, Roininen vastaa hetkeäkään epäröimättä ja naurahtaa.

Roinininen kertoo tekevänsä savimuovailua omaksi ilokseen, jonka vuoksi päätös liiketilan avaamisesta tuntui oikealta. Kuvassa keskeneräisiä saippualautasia. Kuva: Jutta Karjalainen

Somen merkitys korostuu asiakkaiden etäännyttyä

Koronan myötä monet yrittäjät ovat joutuneet pohtimaan uusia yritystoiminnallisia strategioita liiketoiminnan tehostamiseksi. Roininen kertoo, ettei pandemia ole vaikuttanut liikkeen yritystoimintaan merkittävästi – lukuun ottamatta liikkeessä lisääntynyttä käsidesin katkua. Kun haukiputaalainen päätti avata sisustusliikkeen keramiikkapajan yhteyteen viime vuonna, hän ei odottanut myymälältä liikoja.

”Totta kai toivoin, että myymälä menestyy, mutta halusin avata liikkeen kokeilunhalusta. Vaikka rahakin merkitsee, tärkeämpää oli saada kohdata asiakkaita kasvotusten ja toteuttaa omaa intohimoa”, hän summaa.

Poikkeusaika on kuitenkin luonut omat haasteensa asiakaskohtaamisiin. Roininen arvioi, että noin puolet yrityksen liiketoiminnasta tapahtuu somen välityksellä. Poikkeusaikana, jolloin asiakkaita ei ole välttämättä päässyt tapaamaan kasvotusten, on voitu tavoittaa sosiaalisen median kautta. Kuten moni muukin yrittäjä, Roininen päivittää aktiivisesti Instagramia, Facebookia sekä yrityksen nettisivuja, mutta ei ole käynyt esimerkiksi erillisiä somemarkkinoinnin kursseja.

”Nopeasti someakin oppii käyttämään ja tuntemaan, mikä omiin asiakkaisiin vetoaa. Ehkä meidän liikkeemme olemukseen sopii paremmin markkinointi, joka ei ole liian huoliteltua tai kenenkään muun tekemää”, Roininen pohtii.

Onnellinen yrittäjä mahdollistaa onnen myös yritykselleen

Roininen nostaa yhden muovailemistaan ruukuista käsivarsilleen. Kasvoruukun kaulaa koristaa savesta muovattu rusetti ja ruukun päästä kasvaa silmien peittävä vihreälehtinen tukka. Hän hymyilee ylpeänä ja kertoo:

”Tässä on yksi muovailemistani kasvoruukuista. Tämän yksilön nimi on Lars. Jos esimerkiksi tekisin kasvoruukkuja silloin kun ei huvita, niiltä lähtisi heille yksilöllinen persoonaa”, Roininen hymyilee ja tarkastelee hetken Lars-ruukkua.

Liikkeen omistaja laskee ruukun käsivarsiltaan työpöydälle. Hän siirtyy keramiikkapajalta takaisin itse sisustusliikkeen puolelle. Roininen sytyttää kassakoneen vieressä olevan hempeän purppuran värisen steariinikynttilän palamaan. Miellyttävä tuoksu valtaa liiketilan.

Roininen lisää, että oman yrityksen ylläpitämiseksi on nautittava aidosti omasta työstään ja siitä mitä tekee. Näin siihen jaksaa ja viitsii panostaa laadukkaammin vaikeinakin aikoina.

Roininen esittelee muovailemaansa Lars-nimistä kukkaruukkua. Kaikilla hänen tekemillään kasvoruukuilla on oma nimi ja persoona. Kuva: Jutta Karjalainen

Lähteet:

Tilastokeskus: konkurssit alueittain

Finlex: Laki konkurssilain väliaikaisesta muuttamisesta

Yrittäjät: Väliaikainen konkurssilaki voi pelastaa monta yritystä konkurssilta – Tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*