Finlandia-ehdokkuus ei ole laadun tae

Finlandia-palkinto jaetaan tänään Suomen Kirjasäätiön kahdelta alkavassa tilaisuudessa. Finlandia-palkinto ja ehdokkaat kiinnostavat lukevia kansalaisia, mutta ehdokkuus tai itse palkintokaan ei ole laadun tae. Finlandia-instituutio on ensisijaisesti kaupallinen toimija. Voittajan julkistamisen jälkeen muut ehdokkaat jäävät enemmän tai vähemmän unholaan.

Oulun Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikön Mikko Karjalaisen mukaan Finlandia-ehdokkaita myydään paljon, mutta suosio ei välttämättä säily pitkään. Hänen mukaansa palkinnon jakamisen jälkeen suosio keskittyy voittajaan. Karjalaisen mukaan asiakkaat arvostavat palkintoa, mutta ehdokkaat ovat vain jonkun näkemys parhaista suomalaisista kirjoista. ”Finlandia-palkinto on hyvin paljon kaupallinen palkinto”, Karjalainen sanoo. Karjalaisen mukaan Finlandia-ehdokkuuden tuoma noste saattaa näkyä vielä joulumyynnissä, mutta ei välttämättä enää sen jälkeen.

Finlandia-ehdokkuus näkyy kirjaston asiakkaiden Lainauskäyttäytymisessä. Oulun kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Jarno Laakson mukaan kirjoja lainataan jonkin verran ennen ehdokasjulkistuksia, mutta ehdokkuus saa asiakkaat villiintymään. ”Kirjoja lainataan paljon ja varataan valtavasti. Valinnan jälkeen voittajan saama huomio moninkertaistuu ja muiden suosio hiipuu”, Laakso kertoo. Laakson mukaan asiakkaat arvostavat Finlandia-instituutiota liikaa, jopa pakkomielteisesti. ”Ihmiset lukevat dekkareita ja vaihtavat Finlandia-ehdokkaisiin, koska ne ovat julkisuudessa. Itse saatan aukaista ehdokaskirjan, mutta usein ne jäävät lukematta. Ehdokkuus ei ole laadun tae”, Laakso sanoo. ”Ihmetyttää, miksei valita nuorempia tai esikoisteoksia”, Laakso pohtii.

Voittaja ei ole paras suomalainen kirja

Finlandia-ehdokkaat ovat vain valitsijaraadin mielipide tänä vuonna julkaistuista suomalaisista kirjoista. ”Finlandia-ehdokkaat eivät missään tapauksessa edusta kuutta parasta kirjaa, eikä voittaja ole paras suomalainen kirja”, toteaa filosofian lisensiaatti Pirjo Tuomi. Hänen mukaansa Finlandia-instituutiota pitäisi laajentaa ja sitä saa arvostella ja huomiota pitäisi saada suomalaiselle kirjallisuudelle kokonaisuudessaan. ”Jos sillä on se merkitys, että se lisää kiinnostusta suomalaiseen kaunokirjallisuuteen, niin se on ok. Mutta ei se varsinaisesti ole mikään mittari”, Tuomi sanoo. ”Mutta ei sen tarvitsekaan mitata. Lukukokemus on jokaiselle yksilöllinen”, Tuomi päättää.

Finlandia-voittajan valitsee laulaja Heikki ”Hector” Harma valintalautakunnan kokoamalta listalta. Valintalautakunnan puheenjohtaja on filosofian tohtori Iris Schwanck. Muut lautakunnan jäsenet ovat vapaa toimittaja Ilkka Pernu ja kirjakauppias Katri Tuominen. Ehdolla ovat Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat, Kari Hotakaisen Henkireikä, Pertti Lassilan Armain aika, Laura Lindstedtin Oneiron – Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista, Markku Pääskysen Sielut ja Panu Rajalan Intoilija. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

 

Lue lisää:

Suomen Kirjasäätiö: Finlandia-palkinto (26.11.2015)

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*