Satutuokiot kannustavat vanhempia lukemaan lapsille

Oulun pääkirjastossa on alkamassa kuukausittainen lasten satutuokio. Tällä viikolla teemassa näkyy meneillään oleva Miesten Viikko. Tarinoita on lukemassa kirjastonhoitaja Ilkka Järvenpää. Satutuokio alkaa poikkeuksellisesti kitaransoitolla ja laululla, minkä jälkeen Järvenpää aloittaa tarinan merirosvosta. Lapset seuraavat vaihtuvia kuvituskuvia television ruudulta keskittyneesti.

Järvenpää soittaa kitarallaan tarinan lopuksi yleisön pyynnöstä yhden kappaleen ja kysyy: ”Luettaisiinko toinen satu?” Pienet kuuntelijat nyökkäilevät, ja Järvenpää aloittaa tarinan pojasta ja karhusta, jotka haluavat sirkukseen.

Kirjasto haluaa tarjota lukuelämyksiä

Satutuokioiden avulla OUTI-kirjastot haluavat kannustaa vanhempia lukemaan lapsilleen. ”Satutuokiot ovat perinteikästä kirjastotoimintaa”, Oulun pääkirjaston kirjastonhoitaja Veera Huovinen kertoo. Ne ovat avoimia tilaisuuksia, joihin kuka vaan voi tulla lapsensa kanssa.

”Halutaan antaa lapsille lukemiselämyksiä”, Huovinen kuvailee satutuokioiden tarkoitusta. Hän korostaa, että lukemiskasvatusta olisi hyvä antaa pienestä pitäen.

Oulun pääkirjastossa satutuokioita järjestetään kerran kuukaudessa. Ajankohtaisten teemojen pohjalta voidaan toteuttaa ylimääräisiä tuokioita, Huovinen sanoo. Hän mainitsee esimerkiksi tulevan Valoa Oulu! -tapahtuman, jonka tiimoilta on suunniteltu valosatu-tuntia.

Satutuokioissa ei ole ikärajaa, vaan kaikenikäiset lapset ovat tervetulleita, Huovinen korostaa.

Lapset hyötyvät lukemisesta

Jenni Vuolteenaho on käynyt lapsiensa Henrikin ja Adelen kanssa pääkirjaston satutuokioissa pari kertaa aiemmin. Omassa lähikirjastossa tulee käytyä useammin, hän jatkaa.

Vuolteenaho kertoo, että lapset tykkäävät kovasti satutuokioista. Reilu neljävuotias Henrik nyökkäilee vieressä. Hän tykkää kun satutuokioissa kirja heijastetaan television ruudulle. Henrik mainitsee suosikkitarinoikseen merirosvot, ritarit ja legot.

”Lukemisen kautta tulee paljon uusia sanoja, joita muuten ei välttämättä käytäisi läpi”, Vuolteenaho tiivistää satujen lukemisen hyödyn. ”Monesti Henrik kysyy, mitä joku sana tarkoittaa”, hän tähdentää. Vuolteenaho kertoo, että heillä luetaan kotona satuja.

Myös ensi kertaa satuja lukemassa ollut Järvenpää uskoo, että lukemisesta on lapsille hyötyä. ”Lukeminen kehittää mielikuvitusta ja keskittymistä yhteen asiaan”, hän tuumaa, ja lisää, että lukemisen ei tule olla pakotettua, vaan täysin vapaaehtoista.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*