Valjakkokoiran elämäntehtävä on juosta

Valjakkourheilusta nauttivat niin ihmiset kuin koiratkin. Kuva: Minna-Mari Posti

Koirasafarit ovat yksi turistien suosikkiajanviettotavoista heidän vieraillessaan Lapissa. Valjakkoajelut tarjoavat vauhtia ja unohtumattomia kokemuksia kuvankauniissa maisemissa. Lajin eettisyys saattaa mietityttää monia.

”Mielestäni koiravaljakkoajaminen on nimenomaan eettistä”, toteaa pitkän linjan valjakkoharrastaja Minna-Mari Posti.

Syyksi Posti kertoo sen, että valjakkoa vetävät koirat on aikanaan yksinomaan luotu vetämistä varten.

”Niiden elämäntehtävänä on juosta ja vetää. Totta kai valjakkoajaminen lähtökohtaisesti on meille ihmisille harrastus tai työ, mutta on se myös niitä koiria varten. Sitä ne koirat haluavat tehdä.”

Posti korostaa, että lajista katoaa eettisyys, jos sitä tehdään koirien hyvinvoinnin kustannuksella.

”Tässä menee raja. Koirat tulevat aina ensin. Niiden hyvinvointi ja elämänlaatu ovat kaiken perusta. Valjakkourheilua ei saa harrastaa eläimen terveyden kustannuksella.”

Harrastuksesta ammatti

Posti on harrastanut valjakkourheilua kahdeksan vuoden ajan. Hän oli kiinnostunut lajista jo kauan ennen kuin sai mahdollisuuden kokeilla sitä.

”Opiskellessani eläinhoitolan pitäjäksi sain lopulta sitten mahdollisuuden päästä työssäoppimaan safarifirmaan. Siitä lähdin tähän mukaan ja tähän olen jäänyt.”

Nykyään Posti tekee huskyoppaan töitä kevytyrittäjänä Ylläsjärvellä.

”Työnkuvaani kuuluvat safareiden suunnittelu ja toteutus, opastus safareilla sekä koirien huolto ja hoito, myös kaikki muut koiratarhaan ja kenneliin liittyvät huolto- ja ylläpitotehtävät”, Posti kuvailee.

Huskyoppaaksi voi päästä, vaikka ei olisikaan alan kokemusta. Kiinnostus alaan katsotaan suurimmaksi kriteeriksi töihin pääsyyn.

”Jos on vain työntekijänä safarifirmassa, työnantajalla ei välttämättä ole mitään muita vaatimuksia kuin kiinnostus alaa kohtaan. Toiset taas vaativat esimerkiksi ensiapukurssien suorittamista tai eräopaskoulutusta.”

Posti kertoo, että jos koirasafareita haluaa toteuttaa yrittäjänä, täytyy tehdä suunnitelmat firmasta ihan lähtöruudusta.

”Lisäksi täytyy muun muassa seurata ja noudattaa eläinsuojelulakia koirien pidon suhteen ja tehdä yrityksestä viralliset ilmoitukset, esimerkiksi selvitys ammattimaisesta eläintenpidosta aluehallintovirastolle.”

Turistien lempiaktiviteetti

Useat Lappiin matkustavat turistit pitävät huskysafareista. Posti uskoo suuren kiinnostuksen piilevän koirissa itsessään.

”Ihmiset näkevät kuvia, videoita ja elokuvia koirista vetämässä rekeä kauniissa maisemissa. Ei siihen muuta tarvita”, hän naurahtaa.

Posti lisää, että työ ja totuus kiiltokuvien takana yllättävät asiakkaat aina. Siis se, kuinka paljon työtä vaatii muun muassa valjakon kasvattaminen, treenaaminen, suunnittelu, safarien toteutus ja eläintenhoito.

Erääksi merkittävimmistä asiakaskokemuksistaan Posti nimeää hetken, jolloin yli 80-vuotias brittinainen safarin jälkeen totesi, että se oli parasta, mitä hän on elämänsä aikana tehnyt.

”Kaikki asiakaskokemukset ovat parhaita. Asiakkaat ovat aina onnellisia ja kiitollisia tällaisesta elämyksestä”, hän lisää.

Talvisesongilta kesälomalle

Huskysafareiden sesonkiaika kestää marraskuusta huhtikuuhun. Valjakkokoirien päivä alkaa sesongin aikana aamujuotolla. Juomaksi annetaan yleensä lihasoppaa.

”Ennen päivän safareita juostaan vähän juoksutarhassa ja päästellään isoimpia höyryjä. Tämän jälkeen koirat valjastetaan ja siirretään rekeen liinoihin odottamaan asiakkaita. Ajetun safarin jälkeen ihmetellään asiakkaiden kanssa ja poseerataan kameroille. Illalla koirat saavat runsaasti ruokaa”, Posti kuvailee koirien päivärutiinia.

Kesäisin työkoirat ovat lomalla. Se alkaa noin huhtikuun puolivälissä ja kestää elo−syyskuulle.

”Niin kauan, kun on 10−15 astetta lämmintä, koirat ovat lomalla.”

Kesälomansa koirat lepäilevät, juoksevat irti juoksutarhassa tai metsässä ja leikkivät. Ne elävät ihan normaalia koiran elämää mutta eivät vedä mitään.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*