Tiedenaisen neljä vuosikymmentä

Aila White perheensä ulkoliikuntavastaavan Titanin kanssa. Kuva: Tiina Jokinen

Keittiössä tuoksuu uunin luukkuun saakka turvonnut pannukakku ja hiljaisuuden rikkoo ompelukoneen surina. Aila White viettää ensimmäistä eläkepäivää.  Villanuttuun kääriytyneestä harmaahapsisesta kalkkiksesta ei kuitenkaan ole kyse.

White on tehnyt pitkän työuran Oulun yliopiston laboranttina.

”Työyhteisömme on ollut mahtava. Minulla ei ole koskaan ollut sellainen olo, etten haluaisi lähteä töihin. Olen saanut työskennellä ihanien työkavereiden kanssa ja tehdä mielenkiintoista työtä.”

Nuorena tie vei opiskelemaan kemian laboranttikouluun Oulun Kaukovainiolle. ”Jäin ensin pisteen päähän opiskelupaikasta. Se kyllä ketutti.”

Lyhyen aikaa White työskenteli Polar-kopiolla kopioiden arkkitehtien piirroksia. Silloinen työnantaja nauroi, kun tytönhupakko oli hakenut uudelleen kouluun.

”Kyllä tällä alalla töitä riittää”, pomo vakuutteli. Hyvin pian tämän jälkeen yritys meni konkurssiin.

Onneksi toisella kerralla opiskelupaikka aukesi. Elettiin vuotta 1979.

Intohimona tiede

Mitään muuta ammattia White ei olisi osannut itselleen kuvitella. Hän kokee työnsä olleen merkityksellistä.

Neljän vuosikymmenen aikana tiede on mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin, ja koko sen ajan White on ollut tiiviisti mukana tutkimustyössä. Ilman tutkimustyötä esimerkiksi syöpähoidot ja perinnöllisyystiede eli genetiikka eivät kehity.

”Olen tutkinut DNA-ketjuja 1980-luvulta saakka. Silloin haluttu tulos saatiin sen aikaisilla laitteilla kolmessa päivässä. Nykypäivänä samaan työhön menee alle tunti”, White kertoo tutkimusmenetelmien kehityksestä.

White halusi lähteä YK-joukkoihin tutkijaksi, mutta mennessään anomaan vuorotteluvapaata, ei esimies päästänytkään häntä matkaan. Hän ehdotti lähtöä Philadelphiaan.

Lopulta tutkija vietti neljä vuotta Thomas Jefferson Universityn palkkalistoilla. Lähtiessään Yhdysvaltoihin vuonna 1992 oli terhakkaalla sinkkunaisella mukana vain pari matkalaukkua. Palatessaan hän toi mukanaan paljon enemmän. Hänellä oli mies ja poika.

”Olen maksanut kiitollisena veroja Suomeen. Synnytin Yhdysvalloissa ja sain sairaalasta laskun kotiin. Sydän taisi jättää pari lyöntiä välistä, kun loppusumma oli yli 50 tuhatta dollaria. Onneksi olin maksanut ylimääräistä vakuutusta, jonka ansiosta minun ei tarvinnut maksaa mitään.”

Suomessakaan ei tosin mene enää niin hyvin kuin ennen. ”Rahoitusta ei saada kuten aiemmin. Tutkijoilla menee paljon aikaa rahoitusten hakemiseen. Se aika on pois tutkimustyöstä. Tällä hetkellä suurin rahoittaja on Suomen Akatemia.”

Yhden naisen Wikipedia

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan laborantilla on valtava kokemus- ja tietomäärä hallussaan.
”Tiede etenee sykleissä. 1985 tulivat Yhdysvalloista DNA-tekniikat, joita seurasi vasta-ainetutkimukset ja tällä vuosikymmenellä tutkitaan histologiaa eli kudoksia.”

Eläinkokeistakin tiedenaisella on realistinen näkemys.

”Nykyään Suomessa eläinkokeissa on hyvin otettu huomioon eläinsuojelullinen ote. Eläimillä on omat hoitajat, ja niille ei missään vaiheessa saa tuottaa kipua tai kärsimystä. Kaikista eläimille tehdyistä toimenpiteistä on oltava tarkka selonteko. Solututkimuksen ansiosta eläinkokeita on voitu vähentää merkittävästi Suomessa. Ilman eläinkokeita meillä ei olisi esimerkiksi näin hyvää syöpähoitoa.”

Maailma on avoinna

Eläkepäiville on jo suunnitteilla kiireetöntä puuhastelua. ”Haluan lähteä Kolille. Itä-Suomi on kaunista seutua. Otan Nyyperin (siskon) mukaan ja käännämme kesällä Subarun keulan kohti kaakkoa.”

Arki tulee sisältämään liikuntaa, sillä seniorikortti mahdollistaa monipuolisen liikkumisen edullisesti.

Perheessä on valkoinen paimenkoira, joka on jo iäkäs. ”Annamme tälle vielä arvokkaat vanhuspäivät ja hänen seuraajakseen perheeseen tulee rottweiler. Haluan kouluttaa koiran hyvin ja panostaa aikaani siihen”, eläinrakas White haaveilee.

Päivän aikana on satanut ennätysmäärä lunta. Suomen talvi pitää huolen myös eläkeläisten maksuttomasta liikunnasta.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*