Erikoiset joulukalenterit kasvattavat suosiotaan

Adventtikalenterilla on pitkät perinteet. Partiolaiset toivat kalenterit Suomeen Ulla von Wendtin suunnittelemana vuonna 1947. Kuva:Pixabay

Joulukalenterien valikoima on kasvanut runsaasti viime vuosina minkä seurauksena myös kohderyhmä on laajentunut. Jokaiselle kuluttajalle löytyy mielenkiintoisia vaihtoehtoja aina sukista sipseihin ja chilikastikkeisiin. Muutoksen myötä perinteiset euron joulukalenterit saattavat jäädä vähemmälle huomiolle.

Mikä saa kuluttajan ostamaan toisinaan arvokkaankin erikoiskalenterin? Kalentereita ostaneen Nelly-Noora Luhtalan mukaan ostopäätökseen vaikuttaa kyllästyminen perinteisiin kalentereihin sekä vastuu ja vapaus omasta taloudesta. Hän perustelee kalentereiden sisällön olevan hyötytavaraa. Luhtala on ostanut aikaisempina vuosina tee- sekä kosmetiikkakalenterit.

”Opiskelijana olisin valmis maksamaan kalenterista 30 euroa, muuten yläraja on 80 euron tienoilla”, Luhtala kertoo.

Kuluttaja Roosa Lambacka kertoo, ettei kaipaa erikoiskalenterin ostettuaan muita joululahjoja niin paljon, sillä kalenteri itsessään sisältää 24 pienempää lahjaa. Hänellä on kokemuksia niin kosmetiikka- kuin myös erotiikkakalenterista. Hinta-laatusuhde on kalentereissa hänen mukaansa tasapainossa.

Erikoiskalentereita ostetaan myös lahjaksi. Esimerkiksi Tornion Panimolta kerrotaan, että olutkalenteria ostetaan paljon jo isänpäivän tienoilla. Panimomyymälät saavat myydä paikan päällä vahvempia oluita kuin elintarvikemyymälät, joten niitä löytyy maistettavaksi panimon kalenterista.

Kaikkia joulukalenterit eivät kuitenkaan kiinnosta

Kaikki kuluttajat eivät näe joulukalenteria tarpeellisena. Esimerkiksi Jani Pihlaja ei ole aikeissa ostaa kalenteria nyt, eikä tulevaisuudessa. Pihlaja ei välitä joulusta ja kokee kalenterit turhana. Myös kalenterien korkea hinta nousee keskustelussa esiin.

”Erikoiskalenterit ovat aivan turhia, niissä on kaikkea tilpehööriä. Kukaan ei tarvitse sellaista, kun samat tuotteet voi ostaa kaupasta oikean kokoisina”, toteaa Eveliina Muhonen kuluttajan näkökulmasta.

Osa kuluttajista siis sijoittaa mieluummin yksittäisiin tuotteisiin, kuin kalenteriin, jonka tuotteista vain osa tulee tarpeeseen.

Joulukalenterit toimivat sisäänheittotuotteina yrityksille

”Joulusesonki on iso osa vuoden liikevaihdosta”, kertoo Chili Factoryn yrittäjä Dinny Harjula.

Hänen yrityksensä tuottaa nimensä mukaisesti erilaisia chilituotteita tuoreista raaka-aineista. Vuoden 2022 kalenterissa on mukana 14–15 uutta tuotetta. Kalenteri on hyvä tapa markkinoida uusia tuotteita ja maistattaa niitä pienissä erissä kuluttajilla. Harjulan mukaan ensimmäiset kyselyt joulukalentereihin liittyen tulevatkin jo touko-kesäkuun aikana.

Hävikin minimoimiseksi yritykset valmistavat kalenterit yleensä ennakkotilauksesta.

”Meillä on muutaman kappaleen varasto. Jälleenmyyjät voivat purkaa ja laittaa yksittäiset tuotteet myyntiin, mikäli niitä jää yli ”, kerrotaan Tornion panimolta.

Myös Chili Factorylla on varasuunnitelma kalentereiden varalle, jos ne kaikki eivät menisikään kaupaksi. Ylijääneistä tuotteista koottaisiin neljän kappaleen tasting-paketteja. Tähän mennessä kalentereiden suosio on ollut kuitenkin nousujohteista, eli huolta hävikistä ei juurikaan ole.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*