Bloggaamista voi hyödyntää myös opinnoissa

Lifestyle- ja tyyliblogeissa jaetaan mielenkiinnon kohteita ja palasia elämästä lukijoille. Bloggaaja pääsee ilmaisemaan itseään, mutta samalla hän oppii taitoja, joita voi hyödyntää opinnoissa. ”Bloggaaminen on harrastus, jossa voi jatkuvasti kehittyä”, Starry Eyes -blogin kirjoittaja Sita Salminen kuvailee harrastustaan.

Sweet Vanityn kirjoittaja Sarianna Valkama opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa kuvallista viestintää neljättä vuotta. Valkama on pystynyt hyödyntämään bloggaamista opinnoissaan. ”Blogiin kuvaaminen on auttanut valokuvaustaitojen kehittymisessä”, hän selventää ja nostaa esille verkostoitumisen, mistä on ollut hyötyä erityisesti valokuvaajan töitä tehdessä.

Salminen opiskelee neljättä vuotta suomen kieltä Oulun yliopistossa. Hänelle bloggaamisesta on ollut hyötyä lähinnä yksittäisissä kursseissa ja sitä kautta hän sai idean kandiinsa. Salmisen mukaan jatkuvasta postauksien teosta on ollut apua tatsin pysymiseen kirjoittamisessa.

Sita Salmiselle bloggaus on tuonut uusia näkökulmia opiskeluun. Kuva: Sarianna Valkama
Sita Salmiselle bloggaus on tuonut uusia näkökulmia opiskeluun. Kuva: Sarianna Valkama.

Myös Avelynas-blogia pitävä Eveliina Erkkilä myöntää, että bloggaamisesta on ollut hyötyä opinnoissa. Hän opiskelee toista vuotta arkkitehtuuria Oulun yliopistossa ja kokee, että pitkästä valokuvausharrastuksesta on ollut apua. ”Visuaalinen silmä ja etenkin kuvanmuokkaustaidot ovat kehittyneet”, hän kertoo bloggauksen hyödyistä opinnoissaan.

Postaukset eivät synny sormia napsauttamalla

Bloggaaminen vie aikaa siinä missä muutkin harrastukset. Lukijalle ei aina ole selvää kuinka iso työ postauksen takana on. Salminen kertookin, että pisimmillään postauksen teko saattaa kestää useita päiviä.

”On käytävä ottamassa kuvat jonkun kanssa, valittava ja muokattava otokset kotona, mietittävä rakennetta, kirjoitettava teksti ja julkaistava se”, Salminen kuvailee postauksen rakentumista. Julkaisemisen jälkeen hänen pitää linkittää postaus Facebookiin ja mainostaa sitä mahdollisesti myös Instagramissa.

Erkkilä ja Valkama ovat samoilla linjoilla – bloggaaminen vie aikaa. ”Toisaalta, kun kyseessä on kiva harrastus, niin miksi siihen sitten ei voisi käyttää tunteja?” Valkama huomauttaa.

Eveliinä Erkkilä kertoo, että laittautuminen ja vaatteiden valinta vievät yllättävän paljon aikaa. Kuva: Avelynas-blogi.
Eveliinä Erkkilä kertoo, että laittautuminen ja vaatteiden valinta vievät yllättävän paljon aikaa. Kuva: Avelynas-blogi.

Erkkilä kertoo useimmiten jakavansa bloggaukseen liittyvät tehtävät eri päiville. ”Kuvat otetaan yhtenä päivänä, toisena kuvankäsittely ja postauksen kirjoittaminen kolmantena päivänä” hän kuvailee aikataulutustaan.

Oululainen blogikulttuuri korostaa aitoutta

Oulussa bloggaajapiirit ovat pienemmät kuin pääkaupunkiseudulla. Salmisen mielestä oululainen blogikulttuuri on aidompaa ja arkisempaa. ”Oulussa ei ole montaa ammatikseen bloggaavaa”, hän selventää. Valkama korostaa myös homman pysymistä aitona ja pitää pientä kaupunkia hyvänä: ”Ei pääse syntymään semmoista pintaliitomeininkiä.”

Yhteistyöt ovat yleistyneet blogimaailmassa viime vuosina. Tyypillisempiä yhteistöitä Oulussa ovat erilaiset tapahtumat, myymäläkohtaiset postaukset sekä ravintola- ja kahvilayhteistyöt. ”Meidän tavallisten paikallisten ihmisten antama mainosarvo on yrityksille erittäin tärkeää”, Erkkilä kuvailee yhteistyökuvioita.

Vaikka bloggaaminen mielletään usein yksinäiseksi harrastukseksi, mukana on myös yhteisöllisyyttä.  Salmisen mukaan yritysten järjestämät blogitapahtumat ovat yleistyneet. Bloggaajien keskuudessa on järjestetty pienen porukan kahvitteluita, mutta myös koko poppoon tapaamisia, joista Erkkilä mainitsee bloggaajien pikkujoulut.

”Meitä on täällä sen verran vähän, että yhteisten tapahtumien järjestäminen on suht helppoa”, Valkama selventää bloggaajien yhteisöllisyyttä.

Eveliina Erkkilän blogi: Avelynas

Sarianna Valkaman blogi: Sweet Vanity

Sita Salmisen blogi: Starry Eyes

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*